Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 | 8:02

Οι ιδανικές τροφές πριν και μετά το εμβόλιο του κοροναϊού

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και πιθανό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Αυτά τα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι το σώμα μας χτίζει ανοσία ενώ μέσα σε λίγες μέρες πρώτα θα εξασθενίσουν και στην συνέχεια θα εξαφανιστούν εντελώς.

Ένας τρόπος για να μειώσουμε αυτές τις παρενέργειες είναι η σωστή διατροφή.

Πίνουμε τσάι από τζίντζερ για την ναυτία

Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό όταν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα.

Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ αφού το έχουμε ξεφλουδίσει. Χρειαζόμαστε περίπου μία φέτα 2.5 εκατοστών για κάθε κούπα.

Βράζουμε πρώτα το τζίντζερ με το νερό σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ή δέκα αν θέλουμε έντονη γεύση.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσουμε περισσότερη οξύτητα.

Αν όχι, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέλι η σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup), για να μειώσουμε την έντονη γεύση του τζίντζερ.

Δεν νηστεύουμε ή κάνουμε αποτοξίνωση

Η ανοσία βασίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει ο οργανισμός μας από το εμβόλιο. Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υποστηρίζει ο Δρ. Ρόναλντ Χόφμαν από την Νέα Υόρκη.

Πίνουμε πολλά υγρά

Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών. Ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Ακολουθούμε την μεσογειακή διατροφή

Ακολουθούμε υγιεινή διατροφή λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού. Μια μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η διατροφή δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά.

Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο από τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή λιγότερες.

Ακολουθούμε διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Για λίγες μέρες μετά το εμβόλιο ακολουθούμε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό. Η έρευνα που επικεντρώνεται στον διαβήτη έχει δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης τείνουν να είναι αντιφλεγμονώδη.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμί πολλαπλών δημητριακών, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα, και φυσικά υγιείς άπαχες πρωτεΐνες, αυγά και ξηροί καρποί.

Τρώμε κοτόσουπα

Μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική.

Η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από, οργανισμό σε οργανισμό. Η ηλικία παίζει ρόλο, όπως και το είδος του εμβολίου. Σημαντικό ρόλο παίζει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, λέει ο Δρ. Τοντ Μπορν από την Ουάσινγκτον.

Προτείνει μάλιστα μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ τονίζει πως καλό είναι «να ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά».

«Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση», εξήγησε. Και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως κίμτσι και λάχανο τουρσί – μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα είναι λάτρης της σούπας, καθώς αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνιστά στους ασθενείς του κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης. Μας προτρέπει μάλιστα να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.

Συνοδεύουμε την σούπα μας με ευχάριστη μουσική που μας αναζωογονεί. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Έτσι θα δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο ενώ θα ανακάμψουμε ταχύτερα.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΥΓΕΙΑΟι ιδανικές τροφές πριν και μετά το εμβόλιο του κοροναϊού