Καθώς η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο μας, νέα έρευνα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πιστεύουν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού πρέπει να είναι υποχρεωτικά για τα ταξίδια.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ipsos με τη συμμετοχή 21.000 ατόμων σε 28 χώρες, βρήκε ότι το 78% των συμμετεχόντων υποστηρίζει τα διαβατήρια εμβολιασμού κατά του Covid ως προϋπόθεση για τα ταξίδια.
Η ισχυρότερη υποστήριξη ήταν στη Μαλαισία και το Περού, όπου το 92% και το 90% των ανθρώπων υποστήριξαν τα διαβατήρια εμβολιασμού για ταξίδια.
Να σημειωθεί ότι υπέρ των διαβατηρίων απάντησε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων από κάθε χώρα που έλαβε μέρος στην έρευνα.
Οι πολίτες της Ουγγαρίας (52% υπέρ) και της Πολωνίας (58%) ήταν οι λιγότερο ενθουσιώδεις στην ιδέα.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) δήλωσαν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα κάνουν τα ταξίδια και τις μεγάλες εκδηλώσεις πιο ασφαλή. Περισσότερα από οκτώ στα δέκα άτομα υποστήριξαν αυτή την άποψη σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία και το Περού, ενώ έως το 52% την υποστήριξαν άτομα από την Ουγγαρία και το 53% από τη Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 67% δήλωσε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού κατά του Covid-19 θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτικά για συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως γήπεδα και αίθουσες συναυλιών με την ισχυρότερη υποστήριξη να έρχεται από την Ινδία, τη Χιλή και τη Μαλαισία (και οι τρεις με ποσοστό 84%) ενώ στη Ρωσία και την Ουγγαρία μόνο το 31% και το 47%, αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι ευρέως διαδεδομένα στη χώρα τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στις απόψεις που κυμαίνονται από 81% στην Ινδία και το Περού έως λιγότερο από το ένα τρίτο (32%) στη Ρωσία.
Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ρωτήθηκαν παγκοσμίως (55%) δήλωσαν ότι τα άτομα που εισέρχονται σε καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται να φέρουν διαβατήριο εμβολιασμού. Η ιδέα ήταν λιγότερο δημοφιλής στη Ρωσία (20%) και η ισχυρότερη υποστήριξη ήρθε από την Ινδία όπου το 78% υποστήριξε αυτό το μέτρο.
Οι απόψεις παγκοσμίως διαφέρουν σχετικά με το ποιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά αρχεία για την έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού. Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (84%) θα επέτρεπαν στον γιατρό τους να έχει πρόσβαση, το 56% στον εργοδότη τους, το 50% στην κυβέρνησή τους, αλλά μόνο το 40% θα εμπιστευόταν τις ιδιωτικές εταιρείες.
Μια δεύτερη έρευνα για 15.000 άτομα σε 12 χώρες, που διεξήχθη επίσης από την Ipsos, διαπίστωσε έντονα διαιρεμένες απόψεις σχετικά με το πόσο καιρό θα πρέπει να απαιτούνται τα διαβατήρια εμβολιασμού, για πόσο διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δηλαδή.
Σχεδόν το ένα τρίτο υποστήριξε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για λίγους μόνο μήνες, το 32% θα ήταν χαρούμενοι να τα δουν να χρησιμοποιούνται μέχρι το τέλος του έτους, το 23% θεώρησε ότι θα έπρεπε να παραμείνουν σε χρήση για αρκετά χρόνια και το 13% επ ‘αόριστον.
Η ισχυρότερη υποστήριξη για τη διατήρησή τους για λίγους μόνο μήνες προήλθε από την Ισπανία (54%) και το Μεξικό (48%), ενώ η Ιαπωνία ήταν το μόνο έθνος όπου η πλειοψηφία υποστήριξε ότι απαιτούσε διαβατήρια εμβολιασμού για αρκετά χρόνια ή επ ‘αόριστον.
Όταν οι συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα ρωτήθηκαν εάν πίστευαν ότι μόνο άτομα που είχαν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες ομάδες όπως η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, πτήσεων ή παρακολούθησης αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, περισσότεροι από τους μισούς (54%) συμφώνησαν με αυτόν τον περιορισμό.
Η υποστήριξη για την απαγόρευση των μη εμβολιασμένων από δημόσιες εκδηλώσεις και μεταφορές ήταν ισχυρότερη στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου περισσότεροι από έξι στους 10 υποστήριξαν την ιδέα.
Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 46% θεώρησε ότι ο περιορισμός της ελευθερίας με αυτόν τον τρόπο ήταν άδικο για εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί, με τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις να είναι από τη Γαλλία (57%), την Ισπανία (55%), την Ιαπωνία (53%) και τη Γερμανία (53% ).
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF