26.2 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 22:32

Σε τρεις φιλέλληνες το βραβείο Lord Byron από την Κ. Σακελλαροπούλου

Σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το διεθνές βραβείο φιλελληνισμού Lord Byron για το έτος 2021 σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα τα βραβεία δόθηκαν, στον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. John Kerry, απόγονο του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, στον Γάλλο πολιτικό Jack Lang που έχει υπηρετήσει ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και, τέλος, στον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.

Τις εργασίες της 6ης πανηγυρικής συνεδρίας άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός. Στον χαιρετισμό του ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στην λέξη φιλελληνισμός, όπως αποδίδεται σήμερα. «Η λέξη φιλελληνισμός συναντάται σε αρχαία κείμενα» σημείωσε ο κ. Ζερεφός. «Το σύγχρονο νόημα αναφέρεται στην περίοδο του Διαφωτισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι συνεισέφεραν στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης» είπε ο κ. Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός έκανε μια ιστορική αναδρομή των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες κατά την τουρκοκρατία και του κινήματος συμπαράστασης στον ελληνικό λαό από φιλέλληνες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού.

Κατόπιν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό, πριν ξεκινήσει η απονομή των βραβείων. Ο φιλελληνισμός ήταν «βαθιά ριζωμένος στα αρχαία χρόνια» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εμφανίζεται στην αρχαία Ρώμη και τα γραπτά του Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, και συνδέεται στην προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης και δράσης, όπως τον είδε να αποτυπώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και την κλασική τέχνη. Σύμβολα και αντανακλάσεις πολιτικής ελευθερίας».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας “των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων”, όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα “Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”».

Ως προς την βράβευση των κ. John Kerry, κ. Jack Lang και κ. Charles Pictet, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο θα τιμηθούν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: “άφθιτον κλέος αεί”, δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται. Πράγματι, το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο. Προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού».

 Τζ. Κέρι:  «Παράδειγμα το ενεργειακό πλάνο της Ελλάδας»

«Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζήτηματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  στην προσφώνησή του για την απονομή του βραβείου στον Τζον Κέρι, το οποίο παρέλαβε ο Τζέφρι Πάιατ.

«Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο Τζον Κέρι που συμμετείχε διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στην τελετή βράβευσής του,

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ.Κέρι. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», προσέθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Jack Lang: «Η Ελλάδα με άφησε έκθαμβο»

Το δίπλωμα για τον κ Jack Lang παρέλαβε ο επιτετραμμένος, αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Nicolas Croizer . Μέσω διαδικτύου, ο κ. Lang ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά τιμητική» η βράβευσή του από την ΕΕΦ και μίλησε «για την αγάπη του για την Ελλάδα», μάλιστα μοιράστηκε την ανάμνηση του πρώτου ταξιδιού στην Ελλάδα ως έφηβος λέγοντας τον άφησε «έκθαμβο». Ο κ. Lang ανέτρεξε σε σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσωπική του φίλη Μελίνα Μερκούρη. «Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας» είπε ο κ. Lang, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Lang άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να αποκατασταθούν στη θέση τους στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε «ανήκουν εις την αιωνιότητα στην Ελλάδα».

Ο μήνας του μέλιτος του Charles Pictet στην Ελλάδα

Εκ μέρους του κ. Charles Pictet, το βραβείο, που επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κ. Olaf Andreas Kjelsen. Στο ψηφιακό του μήνυμα ο φιλέλληνας τραπεζίτης σχολίασε για την βράβευσή του μαζί με τους κ. Kerry και Lang «ναι, μοιραζόμαστε την ίδια αφοσίωση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο κοινός μας δεσμός». Ο κ. Pictet ομολόγησε ότι ξεκίνησε να εξοικειώνεται με την Ελλάδα πριν από 51 χρόνια κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του, μάλιστα μοιράστηκε μια φωτογραφία από τότε, και είπε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως ερωτεύτηκε» την χώρα μας. Ο κ. Pictet ανέφερε ότι αποφάσισε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για όσα του προσέφερε και για την «χαρά» που εισέπραττε όταν την επισκεπτόταν. Έτσι, η δική του φιλελληνική διαδρομή προστέθηκε στης οικογένειας του, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των παραδοσιακών ανεμόμυλων της Πάτμου, από τους οποίους ο κ. Pictet προέβαλε ένα βίντεο. Ο κ. Pictet αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στον πρόγονο του Charles Pictet de Rochemont και την υποστήριξή του στην Ελλάδα αλλά μίλησε, επιπλέον, για την ξεχωριστή συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, καθώς, όπως είπε, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελβετίας και η ουδετερότητά της έγιναν αποδεκτά» μετά από την παρέμβαση του Καποδίστρια στο Παρίσι, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσιζαν το μέλλον της Ευρώπης. Κλείνοντας, ο κ. Pictet δήλωσε ότι είναι «ευτυχής» που διαπιστώνει ότι «ο φιλελληνισμός ακόμα ανθεί».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕΦ, κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργικό: Εγκρίθηκε ο νέος Προϋπολογισμός – Αύξηση αναπτυξιακών δαπανών 2,1%

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2027. Σύμφωνα με δήλωση του...

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγός του και ο φίλος του επιχειρηματίας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το δικαστήριο έκρινε...

Ποιος είναι ο νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Επικηρυγμένος για την βομβιστική επίθεση του 1983 στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Νεκρός είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ μετά το ισραηλινό χτύπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Εκτός από τον Ακίλ, νεκρά είναι επίσης...

Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι το Σάββατο

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Τμήμα Μετεωρολογίας. Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές...

Πτώση πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωζώνη – Λίγο πάνω από το 2%

Στο 2,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!