11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 17:48

ΓΕΝΕΥΗ: Μεγάλο το χάσμα – Ποιες οι θέσεις των δύο πλευρών – Ο Πρόεδρος συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο

Μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει την πλευρά μας από την τουρκική στην 5μερή της Γενεύης, Μέχρι σήμερα το απόγευμα, οι θέσεις των δύο πλευρών για την λύση του Κυπριακού, ήταν σε άλλα μήκη κύματος. Η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ, με την υποστήριξη της Άγκυρας επιμένει στο γεγονός ότι ήρθε η ώρα για να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, ενώ η ελληνική πλευρά μιλά για το πλαίσιο Γκουτέρες και για ΔΔΟ.

Ήδη, τον προβληματισμό του για τη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μία 13σέλιδη δήλωση ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ολομέλεια της Άτυπης Διάσκεψης για το κυπριακό, η οποία επί του παρόντος δεν έχει κατατεθεί γραπτώς. Τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του Πρόεδρου ήταν πως το πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και στους λόγους απόρριψής του από την ε/κ πλευρά καθώς όπως είπε δεν διασκέδαζε τις ανησυχίες των ε/κ για τα επεμβατικά δικαιώματα και τα ξένα στρατεύματα. Συμπλήρωσε πως είχε ήδη δημιουργηθεί η αίσθηση δημιουργίας μίας δυσλειτουργικής πολιτείας, με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Είπε, πως όπως η τ/κ πλευρά επικεντρωνόταν στην πολιτική ισότητα και στην ανασφάλεια λόγω δημογραφικής σύνθεσης, η εκ πλευρά, είχε ανησυχίες για το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας.  

ΤΑΤΑΡ

Γραπτώς κατέθεσε τις θέσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιμένοντας στις θέσεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστηκα και υπογραμμίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών καθώς η τ/κ κοινότητα όπως είπε, είναι ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Τατάρ, αν αυτό διασφαλιστεί μέσα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα πουν σε διαπραγματεύσεις κάτω από την αιγίδα του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για μία εταιρική σχέση που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών.

Όπως σημειώνεται, αυτές οι διαπραγματεύσεις «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» πρέπει να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και στις σχέσεις με την Ε.Ε αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Δένδιας με Βρετανό ΥΠΕΞ

Εθνικό Συμβούλιο στις 23.45 ώρα Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει απόψε στις 23.45 (ώρα Κύπρου) το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

ΤΑΤΑΡ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ

Συνεχίζουμε να εξηγούμε με επιχειρήματα τις θέσεις για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη, έγραψε στο Τουίτερ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ενώ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντηση 5 +1 είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο ΓΓ με όλες τις πλευρές σήμερα. Ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω από τις θέσεις του, όπως είπε.

«Αλλά, εάν το παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης έχει κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, έκανε εκτενή αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες,με τρόπο ώστε να συνεχιστεί (η διαδικασία) από εκεί που έμεινε. Κι εμείς εκφράσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δική μας θέση και ούτε θα υπάρξει. Στο χρόνο που μας δόθηκε εξηγήσαμε τη θέση μας με επιχειρήματα».

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Ράαμπ

Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Ντόμινικ Ράαμπ είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανάρτηση του:  Επιβεβαιώσαμε το νέο όραμα λύσης της Τ/κ πλευράς. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων

Παρέμβαση Δένδια στην ολομέλεια

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (14.45 ώρα Κύπρου), και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ (17.15 ώρα Κύπρου). Δεν έχουν προγραμματισθεί άλλες διμερείς συναντήσεις.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τ/κ πολιτικούς

O ΥΠΕΞ κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τους Τ/κ πολιτικούς Τουφαν Ερχιουμαν και Φικρι Τορος του Ρεπουπλικανικου Τουρκικού κόμματος και Τζέμαλ Οζγιγιτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Οι Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί είχαν νωρίτερα σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφυτου και τον ΓΓ του Ακελ Αντρο Κυπριανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!