Με την Αθήνα να διατηρεί μάλλον χαμηλές προσδοκίες και τη Λευκωσία να προειδοποιεί ότι κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από ένα νέο ναυάγιο, αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της διάσκεψης του Κραν Μοντανά και στη βαριά σκιά που αφήνει ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη, το Κυπριακό τίθεται για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων επί ελβετικού εδάφους. Με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρχίζει σήμερα στη Γενεύη άτυπη τριήμερη διάσκεψη με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής πλευράς και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία). Η διάσκεψη θα αρχίσει το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις διάρκεια 50 λεπτών του γ.γ. του ΟΗΕ με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Αργότερα απόψε θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι αντιπροσωπείες των δύο μερών.
Αύριο, Μ. Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια στο Μέγαρο των Εθνών με τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, καθώς και εκπροσώπων των υπολοίπων πλευρών. Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.
Μεθαύριο, Μ. Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στο Μέγαρο των Εθνών, καθώς και τριμερείς διαβουλεύσεις με συμμετοχή του κ. Γκουτέρες. Η τριήμερη άτυπη σύνοδος της Γενεύης θα ολοκληρωθεί με συνεδρίαση της Ολομέλειας το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης.
Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προβλέπεται να έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν. Επίσης, στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (σήμερα) και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ (αύριο).
Χθες πάντως ο κ. Δένδιας έδειξε να κρατά χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς. «Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο», τόνισε ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στην τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου.
Μία μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα την Κυριακή ο Κύπριος ομόλογος του κ. Δένδια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε σε συνέντευξή του ότι μια αποτυχία της διάσκεψης δεν είναι προς το συμφέρον ουδενός. «Ναι, τα δεδομένα δεν προκαλούν αισιοδοξία, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα πρέπει να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης, αφού μια αποτυχία, έχω την πεποίθηση, θα είναι κάτι αρνητικό για όλους τους συμμετέχοντες», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.
Οι χαμηλές προσδοκίες οφείλονται, πάντως, στο γεγονός ότι η νέα ηγεσία της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου τάσσεται πλέον υπέρ της λύσης των δύο κρατών σε συνεννόηση με την Άγκυρα. «Πηγαίνω στη Γενεύη για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Αυτό είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.