Η Βουλή με Απόφαση της Ολομέλειας της, που εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ 18 εναντίον και 8 αποχές καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αξιολόγησης του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις και να δημοσιοποιήσουν άμεσα το ενδιάμεσο πόρισμα.
Στην απόφαση που λήφθηκε μετά από μακρά συζήτηση και αντεγκλήσεις, η Βουλή καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα ως θεματοφύλακας του Συντάγματος σε περίπτωση άρνησης του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας.
Το σχέδιο απόφασης κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία-Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύη.
Στην Απόφαση αναφέρεται ότι αυτή λήφθηκε δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 78 του Συντάγματος και σε αυτή παρατίθενται 6 λόγοι που οδήγησαν το νομοθετικό σώμα στη λήψη της απόφαση αυτής.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας πρώτος πήρε τον λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, που είπε ότι σε μια περίοδο που η παρακμή έχει εκφυλίσει τα πάντα, ψάχνουμε την κοινή λογική και δεν την βρίσκουμε. Το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο πόρισμα αναφέρεται ότι κατά 52% οι πολιτογραφήσεις έγιναν παράνομα ή παράτυπα συνιστά κοροϊδία και έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία η μη δημοσιοποίηση του πορίσματος. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να μάθουμε ποιοι συμμετείχαν στα φαγοπότια των σκανδάλων. Αν θα έχει αξία το πόρισμα Νικολάτου θα πρέπει στο όνομα του λαού να δημοσιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει όταν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ποιος διορίζει τα μέλη ερευνητικής επιτροπής. Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχουν σύγκρουση συμφέροντος και σε επαγγελματικό επίπεδο και ως μέλη του Υπουργικού στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι με βάση τη νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές το ενδιάμεσο πόρισμα Νικολάτου έπρεπε να είχε κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, από την άλλη, είπε ότι είναι εύκολο, πιασάρικο και ελκυστικό να εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε υπό διερεύνηση υποθέσεις. Παρατηρώντας ότι το δύσκολο είναι να υπερασπίζεσαι τους ελεγχόμενους, δήλωσε ότι υπερασπίζεται τον Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στο δικαίωμα τους να υπερασπιστούν του εαυτούς τους. Ποιοι είμαστε, διερωτήθηκε αναφερόμενος στους Βουλευτές προσθέτοντας εκφεύγουμε των θεσμίων. Είπε επίσης ότι δεν μπορούμε να υποβάλλουμε κανόνες συμπεριφοράς, και να λερώνουμε υπολήψεις, και ανέφερε ότι υπάρχουν ερωτήματα, υπάρχει ζήτημα αλλά δεν είναι δουλειά της Βουλής να καλεί το Ανώτατο να παύσει τον Γενικό Εισαγγελέα για μια διαδικασία που δεν ολοκληρώθηκε. Πρέπει να δακτυλο-δείξουμε εαυτούς και να μην υποδεικνύουμε στο Ανώτατο και στους άλλους θεσμούς τι θα κάνουν για αυτό και η ΕΔΕΚ δεν ψηφίζει την απόφαση είπε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συνεχάρη τα μέλη της ερευνητικής που εντός του προβλεπόμενου χρόνου κατέληξαν σε ενδιάμεσο πόρισμα. Παρατήρησε ότι συμφωνεί με την αρχή ότι δεν μπορεί ένας ελεγχόμενος να ελέγχει εαυτόν και ότι πρέπει η γυναίκα του Καίσαρα και να δείχνει και να είναι τίμια, αλλά συμφωνεί με τον κ. Ευσταθίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Σε ζητήματα που αφορούν το ήθος και την εντιμότητα απαιτείται μεγάλη προσοχή, συνέχισε προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρος αν μπορεί μια αρχή να παύσει μια άλλη. Δήλωσε ότι τηρεί αποχή παρόλο που οι αρχές του παραμένουν σταθερές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατηρώντας ότι η συζήτηση δεν είναι για Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ως πρόσωπα, αλλά σχετίζεται με την ανησυχία που υπάρχει ότι η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει εργαλεία για να συγκαλύψει το σκάνδαλο των σκανδάλων, που εξέθεσε την Κύπρο παγκοσμίως, πολιτογραφώντας δικτάτορες και λαμόγια στον βωμό του εύκολου χρήματος, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα στο ενδιάμεσο πόρισμα είναι τελικά και ότι η έγνοια που υπάρχει είναι να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα αλώβητο και να μην καλυφθούν με μαύρο ονόματα.
Συνεχίζοντας είπε ότι στόχος της απόφασης είναι να υπερισχύσει το δημόσιο συμφέρον για ένα πόρισμα καθόλα νόμιμο. Είπε επίσης ότι διαπιστώνεται αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που ήταν μέλη του Υπουργικού το οποίο λάμβανε τις αποφάσεις για τις πολιτογραφήσεις. Είπε ακόμα πως όταν ένας πρόεδρος ερευνητικής, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση πού πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι της μη δημοσιοποίησης. Ανέφερε ακόμα ότι στους όρους εντολής της ερευνητικής δεν περιλήφθηκαν η δημοσιοποίηση του πορίσματος και το δικαίωμα της Βουλής να πάρει το πόρισμα. Είπε ακόμα ότι υπήρξε θεσμική διαπλοκή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι με λύπη ζητούμε αυτή την απόφαση επειδή ένας θεσμός συμπεριφέρεται ανάρμοστα. Η Βουλή ως θεσμός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τη διαφάνεια, πρόσθεσε αναφέροντας ότι δεν πρέπει να διορίζονται Υπουργοί στις θέσεις Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ανέφερε επίσης ότι μετά τις δηλώσεις Νικολάτου υπάρχει εξόφθαλμη σύγκρουση συμφέροντος. Ως πρώην μέλος του Υπουργικού, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν δικαιούται να αξιολογήσει το πόρισμα, ανέφερε λέγοντας ότι το πόρισμα το έκρινε ο Νικολάτος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι εσκεμμένα δεν περιλήφθηκε στο διάταγμα για την ερευνητική η δημοσιοποίηση του πορίσματος. Διερωτήθηκε αν από τη στιγμή που ο κ. Νικολάτος καταλήγει ότι πιθανόν να προκύψουν ποινικές, διοικητικές, και πειθαρχικές ευθύνες αν ο Γενικός Εισαγγελέας θα διώξει τον εαυτό του.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ζούμε σε μια εποχή που καθημερινά πρέπει να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται και οι διακηρύξεις πράξεις, είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ θεσμών, και ότι η Βουλή πρέπει να είναι θεματοφύλακας για τη διαφάνεια.
Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Αγγελος Βότσης χαιρέτισε την έκδοση του ενδιάμεσου πορίσματος. Παρατήρησε ότι η ερευνητική διορίστηκε από τον ΓΕ. Ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν όσοι ασέλγησαν στα κυπριακά διαβατήρια και την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημοσιοποιηθεί άμεσα το πόρισμα χωρίς να επηρεάσει ποινικές υποθέσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι η Απόφαση είναι αντισυνταγματική και πως η Συνεργασία τηρεί αποχή.
Ο Γιώργος Προκοπίου της Συνεργασίας είπε πως το τελευταίο εξάμηνο πολλά θέματα μπήκαν στη σφαίρα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και κάποιοι δεν δίστασαν να φέρουν σε αντιπαράθεση τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα. Αντί να φωνάζουμε εμείς που είμαστε καθαροί χιόνι φωνάζουν αυτοί, των οποίων τα δικηγορικά γραφεία δυνατόν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο ολκής που ντρόπιασε το κράτος, συμπλήρωσε.
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ είπε πως είναι αδιανόητο να κατηγορούνται για πολιτικές σκοπιμότητες αυτοί που αναφέρονται στα αυτονόητα. Εξέφρασε την άποψη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας για αυτοπροστασία έπρεπε να εξαιρεθεί και ανέφερε πως η Βουλή έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τους θεσμούς και το δημόσιο συμφέρον.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα, δικηγορικά γραφεία. Ανέφερε επίσης ότι τα κόμματα που κατέθεσαν το σχέδιο Απόφασης θα ήταν σοφότερο να ζητήσουν την παραίτηση τους. Παρατήρησε ότι την Απόφαση κατέθεσαν τα κόμματα που ενεπλάκησαν στο βίντεο του Αλ Τζαζιρα.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως συνιστά εξωθεσμική διαδικασία να επιβάλλουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο πως θα λειτουργήσει. Πρόσθεσε ότι κατέθεσαν το σχέδιο Απόφασης τα κόμματα έριξαν στο πυρ το εξώτερο τα πρόσωπα που αποτελούν την ερευνητική επιτροπή και που μόλις βγήκε δημόσια μέρος του πορίσματος, η ερευνητική έγινε άγιο δισκοπότηρο. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ρίχνει πέτρες στο γυάλινο σπίτι που κατοικεί. Δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ της διαφάνειας, με σεβασμό στο διαχωρισμό των εξουσιών όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και θα καταψηφίσει το σχέδιο Απόφασης που κατατέθηκε για να επηρεάσει το εκλογικό σώμα και να αποπροσανατολίσει από τους πραγματικούς ενόχους του σκανδάλου.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε ότι ο κ. Τορναρίτης ξεπέρασε κάθε όριο. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι θα κρίνει τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του από το έργο τους, προσθέτοντας ότι έχουν υποχρέωση με τις πράξεις τους να αναστηλώσουν τους θεσμούς. Αν κάποιοι άσκησαν κριτική δεν δικαιούνται να έχουν άποψη, διερωτήθηκε. Είπε ακόμα ότι ζητήσαμε δημοσιοποίηση και υπενθύμισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης το 2011 κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για δημοσιοποίηση των ευρημάτων όλων των ερευνητικών επιτροπών.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα προσπαθήσει να διατηρηθούν ήπιοι οι τόνοι και να διατηρηθεί ο πολιτικός πολιτισμός. Δεν είπαμε να μην δημοσιοποιηθεί, πρόσθεσε αλλά ότι συνιστά παράδοξο αυτοί που κόντεψαν να ντουμπάρουν τη χώρα επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ερευνητική αλλά μόνο στον Γενικό Ελεγκτή να υπεραμύνονται τώρα της ερευνητικής. Η Γενική Εισαγγελία παρέλαβε το πόρισμα και το μελετά συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν για αυτοεξαρεση είναι αυτοί που ψήφιζαν νόμους χωρίς να δηλώνουν το συμφέρον του.
Τέλος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι έθεσαν λογικά τεκμηριωμένα ερωτήματα. Πρόσθεσε ότι αφαιρέθηκε από τους όρους εντολής της ερευνητικής για πρώτη φορά η υποχρέωση να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα και να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλή και συμπλήρωσε ότι το Σύνταγμα ορίζει ποιοι ασκούν έλεγχο.