- Η πραγματική οικονομία κλυδωνίζεται και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα
Κάποιοι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Έστω, κι αν κάθε μέρα όλοι μιλούμε για τις συσσωρευτικές επιπτώσεις της πανδημίας, ορισμένοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
Αναφερόμαστε πρώτιστα στη Βουλή και στα κόμματα που εν τη σοφία τους αποφάσισαν να αφήσουν το θέμα με τις κρατικές εγγυήσεις για τη νέα Βουλή. Είναι δυνατόν να μη βρέθηκε κανένας βουλευτής που να υποδείξει στους υπόλοιπους ότι με την παραπομπή του σχετικού νομοσχεδίου στη νέα Βουλή, βασικά στερούμε (σήμερα που την έχουν ανάγκη) ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους; Είναι δυνατόν κανένας στη Βουλή να μην προβληματίστηκε δεύτερη φορά γι’ αυτή τη λανθασμένη απόφαση.
Ευτυχώς, αντέδρασε όλος ο οικονομικός κόσμος και έτσι τα κόμματα αναγκάστηκαν να ξαναδούν το θέμα και τώρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της τελευταίας συνεδρίας της Βουλής.
Ωστόσο, και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, αφού βλέπουμε ότι διάφορα κόμματα θέτουν όρους και προϋποθέσεις. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι κάποιοι που έχουν διασφαλισμένα τα μηνιαία εισοδήματα τους και τα άλλα προνόμια τους, δεν ενδιαφέρονται για τους πολλούς, οι οποίοι κυριολεκτικά δίνουν σκληρή μάχη είτε για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, είτε τις θέσεις εργασίας τους.
Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι τα στοιχεία έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και δείχνει ότι το 47% των νοικοκυριών της Κύπρου έχει μειωμένα εισοδήματα, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Ακόμα, η έρευνα έδειξε ότι το 30% των νοικοκυριών μόλις που καταφέρνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, με το μειωμένο εισόδημα που έχει σήμερα.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, όσοι παίρνουν αποφάσεις να κατανοήσουν ότι η κατάσταση για τους πολλούς δεν είναι καθόλου καλή. Οι εργασίες είναι μειωμένες, τα έξοδα «τρέχουν» και η ρευστότητα χρήματος στην αγορά είναι ανύπαρκτη.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τις δουλειές τους, ούτε τις οικογένειες τους.
Γι’ αυτό χρειάζονται αποφάσεις που θα στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την πανδημία.
Όπως είπαμε πολλές φορές, η μάχη επιβίωσης στην οικονομία θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να ελέγξουμε το γρηγορότερο τον κορωνοϊό για να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα της. Ο άλλος είναι η Βουλή και οι υπόλοιποι θεσμοί που πρέπει να σταθούν δίπλα στους επαγγελματίες και γενικά στους πολίτες, ώστε να τους στηρίξουν σ’ αυτή τη συγκυρία. Αν ένας από τους δύο αυτούς παράγοντες δεν εξελιχθεί θετικά, τότε θα αποτύχουμε. Και η αποτυχία δεν θα είναι μόνο των θεσμών, αλλά της οικονομίας και ευρύτερα του τόπου. Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτά τα λεπτά θέματα. Διότι όταν κάνουμε λάθη, η οικονομία μας τιμωρεί. Και τέτοια παραδείγματα, έχουμε πολλά στο πρόσφατο παρελθόν μας…
Ιωσήφ Ιωσήφ