Η Επιτροπή Θεσμών θα καταβάλει προσπάθεια να ολοκληρώσει τις προτάσεις νόμου για τον Πόθεν Έσχες ώστε να αχθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις 22 Απριλίου πριν την αυτοδιάλυση της παρούσας Βουλής.
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θα συνέλθει εκτάκτως σε μία ακόμη συνεδρίαση την άλλη βδομάδα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι είναι ομόφωνη πεποίθηση της Επιτροπής ότι αξίζει τον κόπο να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή για να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο του Πόθεν Έσχες και γι αυτό θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση «με στόχο να ολοκληρώσουμε για να μπορέσει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια».
«Η Επιτροπή Θεσμών, όλες οι πλευρές, έχουν την θέληση να διορθώσουν το Πόθεν Έσχες για να γίνει πραγματικότητα και με τη χρήση τεχνοκρατών στον έλεγχο, με τη διαφάνεια, με ότι έχει σχέση με χρηστή διοίκηση. Τα μηνύματα της κοινωνίας τα έχουμε πάρει και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου είπε ότι το κόμμα της εκφράζει ικανοποίηση γιατί σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του ν/σ για διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Είναι ένα ν/σ, είπε, που θα λειτουργήσει ευεργετικά με τρόπο που θα αυξηθεί η διαφάνεια και θα καταπολεμηθεί η διαπλοκή και διαφθορά.
«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων σε ζητήματα που αγγίζουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και γενικά τους αξιωματούχους του κράτους με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπει αποτελεσματικά τις συνθήκες ύπαρξης φαινομένων διαφθοράς», ανέφερε.
Είπε ότι η αρμόδια αρχή θα δημοσιοποιεί σε μητρώο οτιδήποτε αφορά “lobbying” σχετικά με ζητήματα συνδιαλλαγής ακόμη και επικοινωνίας αξιωματούχων του κράτους με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς.
Η κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι οτιδήποτε μεμπτό στη διαδικασία ακόμη και η μη τήρησή της θα τιμωρείται με ψηλά χρηματικά πρόστιμα ή ακόμη και με ποινές φυλάκισης. Είπε ότι η μη δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος και απόκρυψή της θα θεωρείται αδίκημα και ότι θεσπίζονται διαδικασίες ασυμβίβαστου ακόμη και για δύο χρόνια επιπλέον αφού κάποιο άτομο παύσει να είναι αξιωματούχος του κράτους.
Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι τους τελευταίους μήνες πολύ εντατικά η Επιτροπή προσπάθησε να κωδικοποιήσει και να ενοποιήσει πάρα πολλές προτάσεις νόμων όλων των κομμάτων για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το Πόθεν Έσχες.
Πρόσθεσε ότι είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο αλλά εκτιμάται ότι ίσως χρειαστεί μια επιπρόσθετη συνεδρίαση «σε μια τελευταία προσπάθεια να ολοκληρώσουμε αυτή την εργασία πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία αυτοδιάλυσης της Βουλής».
Είπε ότι θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κρατά ως σχέδιο Β`, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ενοποιηθούν οι προτάσεις, να εξετάσει το ενδεχόμενο οι χωριστές προτάσεις νόμου, με βάση την διαδικασία του Κοινοβουλίου, να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.
«Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα δούμε με βάση την πορεία των εξελίξεων και διεργασιών το πολύ λίγων επόμενων ημερών», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Επιτροπή έχει καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τις υποχρεώσεις της έναντι της GRECO, να ολοκληρώσει με ταχύτητα, σπουδή και προσοχή δύο σημαντικά νομοσχέδια του Πόθεν Έσχες και του “lobbying”, λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις το Κίνημα θα αγωνιστεί για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δεν θα σταματήσει να προσπαθεί για ανεξάρτητο φορέα ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών.
«Δεν μπορούν οι Βουλευτές οι ίδιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έχουν παρέμβαση και έλεγχο της διαδικασίας ελέγχου του Πόθεν Έσχες και των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων. Αν τελικά το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια, αυτή θα είναι σημαντική μας τροπολογία και θα παλέψουμε για αυτήν», ανέφερε.