Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται στη κοινότητα και όλοι πρέπει να τηρούν αυστηρά τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι ευχάριστο ότι δεν νοσηλεύονται ηλικιωμένα άτομα.
Πρόσθεσε πως «τις τελευταίες μέρες ανιχνεύθηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στη κοινότητα και αυτό ενδεχομένως να αντανακλά και στην αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα Νοσοκομεία γενικότερα. Το ευχάριστο είναι ότι δεν νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ηλικιωμένα άτομα γιατί έχουν προστατευθεί με τους εμβολιασμούς».
Πρόσθεσε πως «τα τακτικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου βοηθούν στην έγκαιρο εντοπισμό των θετικών περιστατικών, με αποτέλεσμα να γίνεται, όταν είναι απαραίτητο, γρήγορη εισαγωγή τους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο εμβολιασμός από τη μια και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου από την άλλη, θεωρούνται θετικά στοιχεία για την κοινότητα και για τη μάχη που δίνεται από όλους εναντίον του κορωνοϊού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι τα 61 έτη. Ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος, που είναι γυναίκα, είναι 90 χρόνων επειδή δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί».
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη χαλάρωση από τον κόσμο, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε πως «είναι λογικό και αναμενόμενο ο κόσμος να έχει κουραστεί να ζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μέσα στην αβεβαιότητα, τα lockdown αλλά και να μην ξέρει τι θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «όλοι αντιλαμβάνονται πως ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας και θα πρέπει να τηρούνται τα κατά καιρούς διατάγματα που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή να κρατούνται οι αποστάσεις, να τηρούνται αυστηρά τα προσωπικά μέτρα υγιεινής ενώ η μάσκα θα πρέπει να φοριέται όπου πρέπει και χρειάζεται».
Σε ερώτηση κατά πόσον η αλλαγή του καιρού και η αύξηση της θερμοκρασίας ενδεχομένως να φέρει και μείωση των θετικών κρουσμάτων στην κοινότητα, είπε ότι «ίσως με την αύξηση της θερμοκρασίας τα συμπτώματα να παρουσιάζονται πιο ήπια. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μια κάμψη στη καμπύλη των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ώστε τόσο τα Νοσοκομεία όσο και όλο το προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτά να πάρουν μια ανάσα».
Σε παρατήρηση ότι με τον ερχομό της Άνοιξης υπάρχει αρκετός κόσμος που εκδηλώνει διάφορες αλλεργίες και τα συγκεκριμένα συμπτώματα να εκλαμβάνονται και ως συμπτώματα κορωνοϊού, η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «πρέπει ο κόσμος να είναι πάντα σε άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό του γιατρό, ούτως ώστε να λαμβάνει τις πρέπουσες συμβουλές».
Όσον αφορά το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ωρομίσθιο και γενικά όλες τις ομάδες του προσωπικού του Νοσοκομείου Αναφοράς, είπε πως «παρά το γεγονός ότι εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και πάνω από ένα χρόνο και έχει κουραστεί, εντούτοις συνεχίζει το λειτούργημα του με τον ίδιο ζήλο και βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό».
«Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει την εργατικότητα, τον ζήλο, την αφοσίωση και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο τους και γι’αυτό εκφράζω τις ευχαριστίες αλλά και την εκτίμηση μου», σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμα πως «όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου συνεχίζει να εργάζεται με ομαδικότητα και καθημερινά επιδεικνύει την αγάπη του προς τους νοσηλευόμενους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασθενείς το θεωρούν ως σανίδα σωτηρίας. Το προσωπικό στηρίζει και βοηθά τους ασθενείς σε όλα τα επίπεδα, αφού αυτό θα τους κρατήσει το χέρι στις δύσκολες ώρες της νοσηλείας, θα μιλήσει μαζί τους και γενικά θα σταθεί δίπλα τους ακοίμητος φρουρός μέχρις ότου αποθεραπευτούν και φύγουν από το Νοσοκομείο».
Πηγή: ΚΥΠΕ