18.9 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 6:12

Γαλλία: Νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα για έναν μήνα ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τα μέτρα που ισχύουν τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Με τους νεκρούς από την Covid-19 να πλησιάζουν τους 100.000, τις μονάδες εντατικής θεραπείας στις πιο πληγείσες περιοχές να είναι υπερπλήρεις και τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με πιο αργό ρυθμό απ’ όσο προβλεπόταν, ο Μακρόν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στόχο του, δηλαδή να κρατήσει ανοιχτή τη χώρα για να προστατεύσει την οικονομία.

«Τα πιο μολυσματικά στελέχη οδήγησαν «στην εμφάνιση μιας επιδημίας μέσα στην επιδημία»τόνισε.

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.

«Θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείσουν από το Σάββατο και θα απαγορευτούν οι άσκοπες μετακινήσεις σε ακτίνα πάνω των 10 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού

Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί.

Η Γαλλία είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ενώ τα σχολεία θα μείνουν κλειστά θα γίνονται μαθήματα για τα παιδιά των βασικών εργαζομένων.

Επίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα

Ο Φρ. Μακρόν είπε πάντως ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες το Σαββατοκύριακο του Πάσχα να πάνε εκεί όπου θέλουν να περάσουν το lockdown.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι θα κλείσουν περίπου 150.000 επιχειρήσεις και το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 11 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

Για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν πράγματα που έχουμε διορθώσει. Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα επιταχύνουμε περαιτέρω τον αριθμό των δόσεων που λαμβάνουμε και θα γίνουμε σταδιακά η πρώτη ήπειρος (σσ: η ΕΕ) όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων».

Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του πληθυσμού. Από τις 16 Απριλίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών ενώ από τις 15 Μαΐου το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Θα ακολουθήσουν, στα μέσα Ιουνίου, τα άτομα κάτω των 50 ετών και «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όλοι οι Γάλλοι άνω των 18 ετών που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν», υποσχέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μακρόν πριν από την ψηφοφορία τους την Πέμπτη, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, ΒΒC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!