5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 7:17

ΔΝΤ: Βλέπει προκλήσεις και κινδύνους για την οικονομία της Κύπρου

Προειδοποιήσεις και προκλήσεις για κινδύνους ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση των συζητήσεών του με τις κυπριακές Αρχές. Η τεχνοκρατική ομάδα του ΔΝΤ κυκλοφόρησε χθες τις θέσεις της για τον διάλογο που προηγήθηκε και στη συνέχεια θα ετοιμάσει επίσημη έκθεση για την Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται αρχικά από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι προτάσεις που συζητούνται στο κοινοβούλιο για αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων δυνατό να μειώσουν την «απειλή κατάσχεσης» προς τους δανειολήπτες και να προκαλέσουν αβεβαιότητες, εξασθενίζοντας τις προοπτικές για ανάκτηση των εξασφαλίσεων, κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετες προβλέψεις και αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες.

Κατά δεύτερον, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο ρυθμός διάθεσης εμβολίων και η εξέλιξη της πανδημίας παραμένουν βασικές αβεβαιότητες και κατά συνέπεια οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά απροσδιόριστες. Οι κίνδυνοι για περισσότερες πτωχεύσεις αλλά και δυσκολίες – καθυστερήσεις αποπληρωμής δανείων θα είναι μεγάλοι, επισημαίνει το ΔΝΤ, εάν η πολιτική κρατικής στήριξης (σ.σ. σχέδια) σταματήσει πρόωρα ή εάν η οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, καθυστερήσει. Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να καταπολεμούν την κρίση στην υγεία και να ανακουφίζουν τις δυσμενείς οικονομικές της επιπτώσεις, μέσω καλά στοχοθετημένων και χρονικά προσδιορισμένων μέτρων. Η αναπροσαρμογή μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, με στόχευση βιώσιμες αλλά ευάλωτες επιχειρήσεις (όπως στον τομέα του τουρισμού) θα βοηθούσε στην αποφυγή περιττών χρεοκοπιών, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες.

Σύμφωνα επίσης με τις προκαταρκτικές θέσεις του Ταμείου, απαιτείται στοχοθετημένη επέκταση των μέτρων πιστωτικής στήριξης. «Είναι ευπρόσδεκτη η επέκταση της αναστολής αποπληρωμής χρέους, που απευθύνεται σε άτομα και επιχειρηματικούς τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα σχέδια επιδότησης επιτοκίου, που στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που είναι πιο ευάλωτες, θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ νέα μέτρα, όπως οι εγγυήσεις δανείων, θα ενθάρρυναν τις τράπεζες να παρέχουν πιστώσεις, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας πλήρως τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την πιστοληπτική ικανότητα των δανειστών».

Το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες για την προετοιμασία ώριμων δημόσιων επενδυτικών έργων και η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. Τονίζει, επίσης, ότι η ύπαρξη διαφάνειας και υπευθυνότητας σχετικά με τη χρήση των δαπανών που σχετίζονται με την COVID-19 θα είναι σημαντική. Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Τμήματος Φορολογίας, τη συγκράτηση της αύξησης των μισθών στο δημόσιο και τον προσανατολισμό σε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της ψηφιοποίησης και της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Επισημαίνεται ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι από το ΓεΣΥ πρέπει να περιοριστούν, καθώς τρέχουμε το πρώτο έτος της πλήρους εφαρμογής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Η Anita Tuladhar, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, στη δήλωσή της ανέφερε ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να είναι σταδιακή και να εξαρτηθεί από τη ένταση της ανάκαμψης. Οι πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στην αποφυγή περιττών χρεοκοπιών και στην αποτελεσματική ανακατανομή πόρων.    Θεανώ Θειοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!