17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 8:38

Χαλαρώσεις: Επιστροφή στα σχολεία, κατάργηση SMS και διατήρηση της εξόδου μέχρι τις 11 μμ

Επιστροφή στα θρανία των μαθητών των γυμνασίων και των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού, αποφάσισε η Επιδημιολογική Ομάδα, η οποία συνήλθε χθες και εξέταση την εικόνα της χώρας από υγειονομικής άποψης.

Οι αποφάσεις από την κυβέρνηση θα ληφθούν την Τετάρτη 31 Μαρτίου σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνία που λήγει το υφιστάμενο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Εντούτοις επειδή την Πέμπτη 1η Απριλίου είναι εθνική αργία και η 2α Απριλίου Παρασκευή, ενδέχεται η επιστροφή των μαθητών να γίνει στις 5 Απριλίου.

Όσον αφορά τα SMS επικρατέστερο σενάριο είναι η κατάργηση τους αν και η επιδημιολογική ομάδα θα θέσει και εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι για αύξηση των SMS στα τρία για τα Σαββατοκύριακα.

Οι επιδημιολόγοι συστήνουν ωστόσο παραμονή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες μετά τις 11 το βράδυ, αν και οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης ζητούν παράταση του ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα.

Τα κέντρα εστίασης ζητούν επίσης να τους επιτραπεί και η λειτουργία στους εσωτερικούς χώρους επειδή ακόμη οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν σταθεροποιηθεί και επειδή μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, κάτι που οι επιδημιολόγοι δεν ευνοούν για την ώρα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, «παρά τη σταθερή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα ποσοστά θετικότητας παραμένουν ακόμη ψηλά γι’ αυτό δεν αισθανόμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε περαιτέρω χαλαρώσεις».

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους επιδημιολόγους, είπε, είναι ο μεταλλαγμένος «βρετανικός» ιός ο οποίος έχει εντοπιστεί στη Λεμεσό, να μην εξαπλωθεί και στις άλλες πόλεις, διότι διαδίδεται γρηγορότερα.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι «η πρόταση μας για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων αλλά και των μαθητών της Λεμεσού παραμένει ως έχει, πέραν τούτου όμως εισηγούμαστε σταθερά και συντηρητικά βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων».

Η κ. Κολιού, εξέφρασε την θέση ότι «ήδη έχουν επαναλειτουργήσει αρκετοί τομείς της οικονομίας γι’ αυτό μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί σε περαιτέρω χαλαρώσεις, διότι ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων».

Χθες Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 326 ενώ το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0,59% από 0,77% το Σάββατο.

Τέλος υπενθύμισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση και όχι η επιδημιολογική ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χεζμπολάχ: Πώς η Μοσάντ πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας – Τα δύο σενάρια, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις φονικές εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας της σε ολόκληρο τον Λίβανο. Ο ηγέτης της...

Με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός το Σ/κ

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένονται κυρίως από το Σάββατο. Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, ενώ μετά το...

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025

Κατατίθεται σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2028. Ο προϋπολογισμός, όπως...

Λίβανος: Ισραηλινό σφυροκόπημα εν αναμονή της… «συντριπτικής απάντησης»

Την ώρα που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με μια «συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», το...

Νέες προειδοποιήσεις Μόσχας για πυρηνικό πόλεμο – «Για όσους δεν κατάλαβαν με την πρώτη φορά»

Με τίτλο «Για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη φορά», ο  Βιατσεσλάβ Βολοντίν, πρόεδρος της κάτω βουλής  και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του...

Κρίσιμη σύσκεψη στην ΚΟΠ – Επί τάπητος τα περιστατικά βίας στο ποδόσφαιρο

Τα περιστατικά βίας στο ποδόσφαιρο και τρόποι αντιμετώπισης τους, είναι το κύριο θέμα σημερινής σύσκεψης στην ΚΟΠ. Μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον αγώνα Απόλλωνα-ΑΕΛ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!