10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 4:42

Τις βασικές προτεραιότητες του για την αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος, καθόρισε το ΓΣ της ΠΕΟ

Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, συζήτησε χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, καθορίζοντας τις βασικές προτεραιότητες, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Η παρατεταμένη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης δημιουργεί ένα δύσκολο πιεστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με ορατό τον κίνδυνο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η κοινωνική ανισότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΓΣ της ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί και αυτή η κρίση, ο φόβος κι η ανησυχία, για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και υποβάθμιση της αξίας της εργασίας είναι ορατός».

Το ΓΣ της ΠΕΟ εκφράζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία να προστατεύουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων από την διαφαινόμενη νέα προσπάθεια απορρύθμισης και υπόσκαψης των όρων και των συνθηκών εργασίας τους.

Αναφέρει επίσης ότι «χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών».

Προτεραιότητες της μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με το ΓΣ της ΠΕΟ, είναι η επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου, η θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και η κατοχύρωση της υπεροχής των Συλλογικών Συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας.

Επιπλέον, το ΓΣ της Ομοσπονδίας ζητεί, μεταξύ άλλων, να τερματιστεί η απαράδεκτη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας, να αντιμετωπιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Αναφέρει επίσης ότι “η απόφαση της κυβέρνησης που συνεχώς επαναλαμβάνεται ότι θέμα κατώτατου μισθού θα συζητηθεί μόνο όταν υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης είναι μια τοποθέτηση η οποία καταδεικνύει σύμπλευση της κυβέρνησης με τις πιο αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που αντιλαμβάνονται τους χαμηλούς μισθούς, την αυθαιρεσία και την απορρύθμιση ως μηχανισμό μείωσης της ανεργίας”.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα μέτρων που αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το ΓΣ της ΠΕΟ ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για κατάργηση του 12% πέναλτι για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την επάρκεια των συντάξεων και παροχών, την εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας, την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα της υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΓeΣΥ και σε ομάδες δικαιούχων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επίσης, το ΓΣ της Ομοσπονδίας ζητεί ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και βρέφη, δημιουργία υποδομών μακροχρόνιας φροντίδας για ηλικιωμένους και ανάπηρα άτομα, από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, προγράμματα κοινωνικής στέγης και προγράμματα οικονομικής επιδότησης χαμηλόμισθων οικογενειών σ’ ότι αφορά την κάλυψη του κόστους ενοικίασης και αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Κυπριακό
———
Εξάλλου, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης την οποία συγκαλεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το ΓΣ της ΠΕΟ αναφέρει ότι “για τους εργαζόμενους της Κύπρου η λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας είναι πρώτιστος στόχος, προϋπόθεση για σταθερή πρόοδο και ευημερία”.

Αναφέρει ότι “για να μπορέσει η πενταμερής διάσκεψη να μετατραπεί σε ευκαιρία τερματισμού της άγονης και επικίνδυνης στασιμότητας στο Κυπριακό είναι απαραίτητο η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για λύση δυο κρατών”.

Παράλληλα, αναφέρει ότι “χρειάζεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μείνει προσηλωμένος στις συμφωνημένες συγκλίσεις και στο πλαίσιο Γκουτέρες, να επιβεβαιώνει έμπρακτα την προσήλωση της πλευράς μας στη λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Βουλευτικές εκλογές
——————
Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το ΓΣ της ΠΕΟ αναφέρει πως για τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους έχει σημασία ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στη Βουλή και προσθέτει ότι «στήριξη στο ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις σημαίνει στήριξη σε εκείνη την πολιτική δύναμη η οποία μέσα και έξω από τη Βουλή μόνιμα με συνέπεια, στηρίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

«Στήριξη στο ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις σημαίνει ενίσχυση της ασπίδας προστασίας των εργαζομένων από τις αντεργατικές επιθέσεις, σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών για μια προοδευτική αλλαγή, για μια Κύπρο όπου ο παραγόμενος πλούτος θα κατανέμεται πιο δίκαια και κοινωνικά ισορροπημένα, για μια Κύπρο όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν εργασία με ρυθμισμένα δικαιώματα, για συνέπεια και προσήλωση στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!