16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 17:15

Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία ζητά το Λονδίνο

Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της έναντι αυτών, όπως προκύπτουν μεταξύ άλλων από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναμένει από την Τουρκία η βρετανική Κυβέρνηση.

Αυτό σημειώθηκε σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα που είχε ως βασικό θέμα τις φυλακίσεις πολιτικών της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάγεται η Τουρκία, επισήμανε ότι «Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική για εμάς καθώς σφυρηλατούμε δεσμούς με ένα πιο ποικίλο φάσμα εταίρων προς το συμφέρον της βρετανικής ασφάλειας και ευημερίας. Παρόλα αυτά και παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνει μια παραγωγική συνεργασία με την Τουρκία σε διαφορά θέματα, έχουμε ανησυχίες για την κατάσταση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εγείρουμε με τις τουρκικές αρχές. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Αμερικανών και Ευρωπαίων εταίρων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη μεταχείριση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Τη συζήτηση, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, εξασφάλισε η κουρδικής καταγωγής βουλεύτρια βορείου Λονδίνου των Εργατικών Φεριάλ Κλαρκ, που έθεσε ζήτημα καταπάτησης της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση δίχως δίκη του συνεπικεφαλής του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος(HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και άλλων αξιωματούχων.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις αυτές, η κα Μόρτον είπε ότι το Λονδίνο έχει καταγράψει την ανησυχία του στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση ανησυχεί για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των ετυμηγοριών του ΕΔΑΔ για τις περιπτώσεις Ντεμιρτάς και Ουσμάν Καβαλά, του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε μάλιστα ότι η Βρετανία συμμετείχε προ ημερών σε συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτές τις υποθέσεις και ότι αναμένει συμμόρφωση από την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων η κα. Μόρτον επισήμανε ως πηγή ανησυχίας και την αντικατάσταση δημάρχων που προέρχονται από το HDP στη ΝΑ Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις απόψεις της αντιπολίτευσης και να επιτρέπει στους πολιτικούς της να μιλούν ελεύθερα και χωρίς φόβο αντιποίνων», σημείωσε η Βρετανή Υφυπουργός Εξωτερικών.

Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να φροντίσει για το σεβασμό της ανεξιθρησκείας και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως των κοινοτήτων αλεβιτών, εβραίων και χριστιανών.

Η κα Μόρτον αποκάλυψε ότι πανδημίας επιτρεπούσης ελπίζει να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και δεσμεύθηκε να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους ομολόγους της. Το ίδιο προτίθεται να κάνει ο έτερος Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ, που κατέχει το χαρτοφυλακίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Foreign Office, με επίσκεψη στην Τουρκία τους προσεχείς μήνες.

Η κα Μόρτον καλωσόρισε τις περίπου 400 ενέργειες που περιλαμβάνονται σε σχέδιο δράσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρόσφατα δημοσίεσε η τουρκική Κυβέρνηση, λέγοντας όμως ότι «η απόδειξη έγκειται στην πλήρη υλοποίηση» των μέτρων αυτών.

Είπε ότι ως μέλη του ΝΑΤΟ και του G20 Βρετανία και Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά έχοντας κοινά συμφέροντα στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα και την κλιματική αλλαγή, ενώ έχουν κοινό ενδιαφέρον για την επίλυση ζητημάτων όπως η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, η Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η μετανάστευση.

«Εν κατακλείδι, ενώ επιδιώκουμε να ενδυναμώνουνε τους θετικούς δεσμούς μας με την Τουρκία, δεν κρύβουμε τις ανησυχίες και τις αξίες μας. Είμαστε ένας επικριτικός φίλος. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι δυνατότερες σχέσεις ΗΒ-Τουρκίας δε θα έρθουν εις βάρος της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε η Βρετανή Υφυπουργός Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!