Η πρώτη Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας στην Έρευνα και τη Διδασκαλία (Μνήμη Μαίρης Ελευθεριάδου) 2018-2019 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Πρυτανεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στις 23 Φεβρουαρίου 2021.
Η βράβευση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αποτελεί μέρος των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Πανεπιστημίου για αναγνώριση της αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία. Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, δήλωσε ότι τα βραβεία αποτελούν μια δίκαιη αναγνώριση του εξαιρετικού έργου του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και των προσπαθειών τους να συνδράμουν πέρα από τα καθήκοντά τους.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, ο οποίος και απένειμε τα βραβεία Αριστείας στην Έρευνα:
To Βραβείο Νέου Ερευνητή στον Δρα Ανδρέα Καλογήρου, Επίκουρο καθηγητή στην Οργανική Χημεία, στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Τμήματος Επιστημών Ζωής. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην χημεία ετεροκυκλικών ενώσεων και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη μεθοδολογίας για την σύνθεση ετεροκυκλικών οργανικών μορίων καθώς και στην σύνθεση δραστικών μορίων με εφαρμογές στην φαρμακευτική χημεία και την χημεία υλικών. Επιλεγμένες ενώσεις έχουν μελετηθεί σαν αντικαρκινικά και σαν λειτουργικά υλικά σε οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή στην Δρα Μαρία Μελετίου-Μαυροθέρη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μαθηματικών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις εφαρμογές των σύγχρονων ΤΠΕ στη μάθηση και διδασκαλία STEM/STEAM. Είναι Επικεφαλής των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Αριστείας CERIDES όπου και διευθύνει το ICT-Enhanced Education Laboratory (ICTEE). Το ερευνητικό εργαστήριο ICTEE έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε 35 έργα, αντλώντας για το Πανεπιστήμιο εξωτερική χρηματοδότηση πέραν των €2 εκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς και εγχώριους φορείς.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Λοΐζος Συμεού χαιρέτισε την εκδήλωση και απένειμε τα βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία στους:
Δρα Λουίζα Βωνιάτη, επίκουρο καθηγήτρια Λογοπαθολογίας – Λογοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πρόγραμμα Λογοθεραπείας και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Λογοπαθολογίας. Οι ερευνητικές δράσεις της που έχουν παρουσιαστεί σε σεμινάρια, εργαστήρια, τοπικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, περιλαμβάνουν διεξαγωγή έρευνών για τη γλωσσική ανάπτυξη παιδιών τυπικής και αποκλίνουσας γλωσσικής ανάπτυξης, τις διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης γλωσσικού δείγματος, πρώιμο εντοπισμό παιδιών με διαταραχές επικοινωνίας και πρακτικές λογοθεραπευτών σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και σε διεπιστημονική ομάδα.
Δρα Περικλή Cheng, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής και Επικεφαλής Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Κέντρου Αριστείας CERIDES. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, λειτουργικών συστημάτων και δικτύων υπολογιστών. Λαμβάνει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα με κύριο στόχο την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, είναι ο εθνικός διοργανωτής της Παγκόσμιάς Ολυμπιάδας Ρομποτικής (WRO) και έχει βοηθήσει στην δημιουργία και λειτουργία του μεγαλύτερου διαγωνισμού ρομποτικής στην Κύπρο, ROBOTEX.
Η Δρ Μαίρη Ελευθεριάδου, στην μνήμη της οποίας έχουν θεσπιστεί τα βραβεία, ήταν Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διετέλεσε Επισκέπτης Μελετητής του Fulbright στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Νανοτοξικολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή τελετή απονομής βραβείων στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/jnsoBN7hq-g