Νέα έρευνα της PwC Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με το δίκτυο 5G καταγράφει, μεταξύ άλλων, το επίπεδο ενημέρωσης και τον βαθμό ετοιμότητας της κυπριακής αγοράς για την υιοθέτηση αυτής της νέας τεχνολογίας.
Η σχετική έκθεση, με τίτλο με τίτλο “5G Ευκαιρίες & Προκλήσεις”, άντλησε στοιχεία και συμπεράσματα από τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες στην έρευνα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν τη χρήση και το βαθμό ικανοποίησης από υπηρεσίες συνδεσιμότητας, την εξοικείωσή τους με τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας, το επίπεδο του ενδιαφέροντος τους για το 5G και την πρόθεσή τους για υιοθέτηση αυτής της νέας τεχνολογίας. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει συμπεράσματα και συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αγορά, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα, σε σχέση με την επιτυχημένη υιοθέτηση της νέας αυτής επαναστατικής τεχνολογίας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι η συνολική ικανοποίησή τους από τις τρέχουσες υπηρεσίες διαδικτύου είναι υψηλή, με περισσότερο από το 78% των χρηστών να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την κύρια σύνδεσή τους. Το παρόν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών φαίνεται να θέτει τον πήχη ψηλά για το 5G. Οι χρήστες αναφέρουν ότι η ταχύτητα (40%), το κόστος (29%) και η αξιοπιστία (20%) είναι τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες σύνδεσής τους στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (72,4%) των ερωτηθέντων είναι εξοικειωμένο με τον όρο «5G», ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξή του ήταν είτε κάτω των 20, είτε άνω των 50 ετών.
Το 83% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι οι «πιο γρήγορες ταχύτητες δεδομένων» αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει την προθυμία τους να πληρώσουν περισσότερα για 5G. Ακολουθούν οι «πιο γρήγοροι χρόνοι απόκρισης» με 49%, η «καλύτερη ποιότητα βιντεοκλήσεων» με 42%, το «περισσότερο εύρος ζώνης με δυνατότητα σύνδεσης περισσότερων συσκευών» με 41% και η «αυξημένη αξιοπιστία» με 40%.
Σε περίπτωση που το 5G γινόταν διαθέσιμο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα φαίνεται να προβληματίζονται για τους πιθανούς κινδύνους που αφορούν την υγεία (69%), την αισθητική παρέμβαση στο αστικό τοπίο (39%), την έλλειψη επαρκών συσκευών που να είναι συμβατές με το 5G (26%), αλλά και την ενδεχόμενη αποτυχία του 5G σε σχέση με τις υποσχόμενες δυνατότητες αναβάθμισης (23%).
Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Ιωάννου, Επιχειρησιακός Διευθυντής Ελεγκτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε στην κατάρτιση της σχετικής έρευνας, υπογράμμισε την σημασία της, περιγράφοντάς την ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο για την κοινωνία, όσο και για την αγορά. «Τα οφέλη που θα προσφέρει το 5G στην κοινωνία την επόμενη δεκαετία αναμένεται να είναι επαναστατικά. Μέσα από αυτή την έρευνα προσδοκούμε να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο, απαραίτητο συστατικό για την επιτυχή ανάπτυξη και αξιοποίηση του 5G αλλά και των τεχνολογικών λύσεων που ξεκλειδώνονται μέσα από την υλοποίησή του».
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Καθηγητής Πέτρος Λοής, Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος της Έδρας PwC στην Επιχειρηματική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι η νέα επαναστατική τεχνολογία του 5G μπήκε για τα καλά στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας έρευνας και ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα καταπιάστηκε με τις απόψεις και αντιλήψεις της ευρύτερης κοινωνίας. «Είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο, οι έρευνες να αφουγκράζονται τις προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες για κάτι καινούριο, που θα εισχωρήσει στην κοινωνική, οικονομική και επιχειρηματική ζωή», τόνισε.
Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση και να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.pwc.com.cy/5g-survey.