18.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 13:10

Περαιτέρω μείωση κατά 4.8% του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο λόγω επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 4,8% τον Φεβρουάριο του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 102.9, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 5,1% τον Ιανουάριο του 2021 και 4,3% το Δεκέμβριο του 2020, με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

«Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2021 αντικατοπτρίζει τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου στην εγχώρια οικονομία συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς τους πλείστους τομείς της», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία ανέπτυξε τον δείκτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ειδικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης τον Ιανουάριο, και ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο του 2021, για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ετήσια αύξηση που κατέγραψε ο όγκος λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο του 2020 φαίνεται να αντιστρέφεται. Συνεχίζεται, επίσης, η καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και των τουριστικών αφίξεων, συμβάλλοντας αρνητικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνέβαλε εν μέρει και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) το Φεβρουάριο του 2021.

Σε αντιδιαστολή, η βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, καθώς και η ετήσια αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, επιδρούν μεν θετικά στο Δείκτη αντισταθμίζονται δε από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ.

Εν κατακλείδι, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2021 αποτυπώνει τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Γενικότερα, η μελλοντική πορεία του ΣΠΟΔ εναπόκειται στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κλονίζει την εγχώρια και διεθνή οικονομική δραστηριότητα. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!