Τη θέση της Αθήνας ότι όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο, μετέφερε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους.
Κατά τις ίδιες πηγές, η επικοινωνία των δύο πλευρών έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Σε αυτή, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Δένδιας «οι συνθήκες που θα επέτρεπαν συνάντηση των δύο πλευρών προσεχώς».
Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από την πλευρά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν πως, όσο το «Ορουτς Ρέις» δεν αποχωρεί, το ενδεχόμενο συνάντησης δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
Η Αγκυρα, πάντως έχει δείξει ότι δεν παρεκκλίνει του σχεδιασμού της. Όπως γράφει η «Κ» η ανανέωση της NAVTEX για τις δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στα νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Ρόδου, προτού συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Αγκυρας να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην περιοχή.
Από την πλευρά της Αθήνας, αποκρυσταλλώνεται μια σειρά από εκτιμήσεις. Επικρατέστερη από αυτές είναι η διακοπή των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαίες εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια και επιστροφή έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα δύο βασικά σενάρια κλιμάκωσης είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στο «τριεθνές» Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου ή, εφόσον ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να οδηγήσει την κρίση στα άκρα, η «ενεργοποίηση» των περιοχών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού.