Την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής στρατηγικής της ΕΕ ώστε να ανταποκριθεί στη σημαντική αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών που επιδεινώνονται λόγω της πανδημίας, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ και ο Επίτροπος Λέναρτσιτς.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει σειρά δράσεων για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αύξηση των σχετικών πόρων και τη στήριξη των ανθρωπιστικών εταίρων.
Η Κομισιόν προτείνει στην ΕΕ να δημιουργήσει μια νέα ικανότητα ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης για να παρεμβαίνει άμεσα σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όταν αποδεικνύεται ενδεχομένως η αναποτελεσματικότητα ή ανεπάρκεια των ικανοτήτων των εταίρων της ΕΕ ή των παραδοσιακών μηχανισμών χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η “ικανότητα” αυτή θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, επιτρέποντας τη συγκέντρωση πόρων και διευκολύνοντας την επιτόπια αξιοποίησή τους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσφέρει υλικοτεχνικές αξιολογήσεις, στήριξη για την αρχική ανάπτυξη και την προμήθεια, αποθήκευση, μεταφορά και/ή διανομή των ειδών αρωγής, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της COVID-19 και της παράδοσής τους σε ευάλωτες χώρες.
Η νέα ικανότητα λειτουργεί σε συντονισμό και συμπληρωματικά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με βάση την επιχειρησιακή στήριξη του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αυξάνονται οι άμεσες και συχνά εσκεμμένες επιθέσεις από εμπόλεμες ομάδες κατά αμάχων, νοσοκομείων και σχολείων.
Αναφέρει ότι το 2019, αναφέρθηκαν 277 επιθέσεις κατά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, 125 εκ των οποίων σκοτώθηκαν. Γι` αυτόν τον λόγο, η ΕΕ θα θέσει αποφασιστικά στο επίκεντρο της εξωτερικής της δράσης τη συμμόρφωση προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με σκοπό την προστασία των άμαχων πληθυσμών. Συγκεκριμένα, η ΕΕ:
– θα παρακολουθεί με συνέπεια τις παραβιάσεις του ΔΑΔ,
– θα ενισχύσει τη δέουσα επιμέλεια σε όλα τα μέσα εξωτερικής δράσης της ΕΕ,
– θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το ΔΑΔ αντικατοπτρίζεται πλήρως στην πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της συνεπούς προσθήκης ανθρωπιστικών εξαιρέσεων στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ.
Επιπλέον η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για την παροχή επείγουσας βοήθειας, σε στενή συνεργασία με τους αναπτυξιακούς φορείς και τους φορείς οικοδόμησης της ειρήνης, με σκοπό την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των κρίσεων και την προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων για καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης.
Σύμφωνα με πρόσφατο ευρωβαρόμετρο, το 91% των συμμετεχόντων εκφράζει θετικές απόψεις σχετικά με τις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα στήριξης όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ τέσσερα στα δέκα άτομα θεωρούν ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί.