Η Βρετανία δεν έχει διαφύγει ακόμα του κινδύνου της πανδημίας και δεν θα πρέπει να χαλαρώσει υπερβολικά, προειδοποιούν κορυφαίοι ιατροί και επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, τονίζοντας την ανάγκη για σταδιακή έξοδο από το κλείδωμα. Προσθέτουν δε ότι οι λοιξώξεις και οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν θα σταματήσουν.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει αυτό που έχει ονομάσει ως «έναν προσεκτικό αλλά μη αναστρέψιμο χάρτη πορείας από το τρίτο εθνικό lockdown της Αγγλίας».
Ο Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλός του Πάτρικ Βαλάνς είπε ότι, ενώ οι θάνατοι μειώνονταν και η διάθεση του εμβολίου πήγε καλά, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα.
«Όλα δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό είναι … δεδομένο», είπε στους βουλευτές. «Σίγουρα δεν έχουμε βγει ακόμα από τον λαβύρινθο, το κύμα δεν έχει περάσει».
Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πεθάνει από την COVID-19, το πέμπτο υψηλότερο παγκόσμιο ποσοστό, αλλά η χώρα έχει επίσης ένα από τα ταχύτερα εμβολιαστικά προγράμματα παγκοσμίως, με περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος Κρις Γουίτι είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να σταματήσουμε όλους τους θανάτους COVID-19 ακόμη και με μια επιτυχημένη διάθεση εμβολίων, αν και το μέγεθος και η σοβαρότητα των μελλοντικών αυξήσεων στις λοιμώξεις θα μπορούσαν να μειωθούν με μια προσεκτική προσέγγιση.
«Όλα τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω αύξηση … Ο λόγος των κρουσμάτων προς τους θανάτους θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αλλά όχι μέχρι το μηδέν, δυστυχώς», δήλωσε ο κ. Γουίτι στους βουλευτές.
Τα σχολεία στην Αγγλία άνοιξαν εκ νέου σε όλους τους μαθητές τη Δευτέρα. Τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση του lockdown έχουν σχεδιαστεί για έναν ορίζοντα πέντε εβδομάδων, αλλά αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα δεδομένα, και όχι οι ημερομηνίες, θα καθορίσουν τον ρυθμό.
Ερωτηθείς γιατί η ενθάρρυνση των δεδομένων δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση αυτού του χρονοδιαγράμματος, ο κ. Βάλανς είπε ότι χρειάζονται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για τη δημιουργία και την αξιολόγηση των δεδομένων και η κυβέρνηση ήθελε να δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας για αλλαγές στους κανόνες προστασίας από τον ιό.
«Νομίζω ότι αν βιαστούμε ότι ουσιαστικά συνεχίζουμε στα τυφλά», είπε ο Βάλανς.