Πίσω από ένα λευκό ομοίωμα φέρετρου καλυμμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες Κυριακή στη Μινεάπολη, στις βόρειες ΗΠΑ, για να απαιτήσουν “δικαιοσύνη”, την παραμονή της δίκης του λευκού αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ.
Το πλήθος, ιδιαίτερα ετερόκλιτο, παρέμεινε σιωπηλό στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας στη μνήμη του μαύρου σαραντάρη, που πέθανε την 25η Μαΐου με το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στον σβέρκο του, σπάζοντας τη σιωπή μόνο για να φωνάξει “χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!”. Εχοντας στην κεφαλή ένα πανό με τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ – “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” – οι διαδηλωτές έκαναν πορεία ως την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου θα αρχίσει σήμερα η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν.
Λόγω της ανησυχίας για το ξέσπασμα ταραχών στο περιθώριο των ακροαματικών διαδικασιών, το κτίριο θυμίζει στρατόπεδο: Περιβάλλεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και τσιμεντένια μπλοκ. Εχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς για τη φύλαξή του. Στη διάρκεια της πορείας, πολλοί διαδηλωτές δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.
“Ελπίζω ότι το νομικό μας σύστημα θα επιτρέψει να παρουσιαστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ότι θα καταδικαστεί, αλλά δεν το πιστεύω”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπίλι Τζιν Βανάιτ, 43χρονη Αφροαμερικανίδα. “Αν τον αφήσουν ελεύθερη, θέλω να βγει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους”, πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε “κλήση αφύπνισης” και σημειώνοντας πως θέλει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές. “Ελπίζω ότι θα έχουμε δικαιοσύνη αλλά, εξαιτίας του παρελθόντος και της αποστροφής του κόσμου για την αλλαγή, δεν ξέρω τι να περιμένω”, συμπλήρωσε η Αλι Τζέικοξ, 36χρονη Αφροαμερικανίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ.
Ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για “φόνο” και για “ανθρωποκτονία από αμέλεια”. Η δίκη του, που θα αποτελέσει επίσης δίκη των μεθόδων της αστυνομίας, ξεκινά σήμερα με τη διαδικασία επιλογής του σώματος των ενόρκων. Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου.