12.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 5:27

Ιταλία: Στην πολυεθνική McKinsey το πλάνο διάσωσης της οικονομίας

Ο Μάριο Ντράγκι,  ανέθεσε στην πολυεθνική εταιρεία McKinsey τον σχεδιασμό του Ιταλικού Recovery Plan, σύμφωνα με αποκάλυψη του Radio Popolare, όπως μεταφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα TPI, η Κυβέρνηση του

Η συμφωνία, μάλιστα, φαίνεται να έχει υπογραφεί πριν από λίγες μέρες από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κολοσσός consulting θα έχει ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων με πρωταρχικό στόχο τον καθορισμό επιπτώσεων των διαφόρων πτυχών του Recovery Plan.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι, όπως αναμετάδωσε η ΕΡΤ, θα δουλέψουν μαζί με όλο το team του Υπουργείου Οικονομικών και του Λογιστηρίου του Κράτους επί του καθολικού σχεδίου.

Το νέο αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα τόνισε πως το κόστος του υπογεγραμμένου συμβολαίου ανέρχεται στο ύψος των 25.000 Ευρώ + ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με την TPI, η κίνηση αυτή του Draghi φαίνεται να είναι αποτέλεσμα χρονικής πίεσης, αφού το Recovery Plan θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο  το σχέδιο ξεσήκωσε αντιδράσεις ανησυχίας για τυχόν παρεμβολές στο Κυβερνητικό έργο καθώς μεταφέρεται τον σχεδιασμό ενός τόσο κρίσιμου σχεδίου ύψους 209 δις Ευρώ, από την Δημόσια Διοίκηση στα χέρια ενός ιδιωτικού οικονομικού κολοσσού. Επίσης υπάρχει ενδοιασμός πως η McKinsey θα έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και κρατικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως ανέθεσε στην McKinsey μόνο την επεξεργασία μιας μελέτης σε ότι αφορά τα κρατικά σχέδια ‘Next Generation’ που ήδη έχουν ετοιμάσει άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και μια τεχνική υποστήριξη στην διαχείριση των διαφόρων πτυχών της μελέτης και την οριστικοποίηση του σχεδίου.

Το ίδιο Υπουργείο επίσης τονίζει πως η McKinsey δεν εμπλέκεται στην απόφαση των σχεδίων και πως οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν στα χέρια της δημόσιας διοίκησης και του προσωπικού της που σχετίζονται με το Recovery Plan.

Τέλος, το Υπουργείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η διοίκηση ζητά εξωτερική υποστήριξη όταν κρίνεται αναγκαία μια εξειδικευμένη γνωμοδοσία ή όταν το φόρτος εργασίας είναι υπέρογκο και οι προθεσμίες με στενά χρονικά περιθώρια.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, φαίνεται πως εδώ και καιρό υπήρχαν σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους κολοσσούς consulting, από την Deloitte έως και την Ernst & Young. Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται να ήταν σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων, και μάλιστα να έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα τον ερχομό της Κυβέρνησης Draghi.

Σημειωτέον, στην McKinsey εργαζόταν κατά καιρούς ο νέος Υπουργός Τεχνολογικής Καινοτομίας κ. Vittorio Colao, ο οποίος και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας ειδικών του πρώτου κύματος της πανδημίας στην τελευταία Κυβέρνηση Conte.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!