Το μετρό της Μόσχας σχεδιάζει να εισάξει το σύστημα Face Pay στις περιστροφικές πύλες και στις μηχανές έκδοσης εισιτηρίων από το τέλος του 2021.
Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο σύστημα πληρωμών “αναγνώρισης προσώπου” το οποίο όμως εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με μια ρωσική ομάδα υποστήριξης των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Μόσχα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα παρακολούθησης βίντεο στον κόσμο και χρησιμοποίησε τα σύγχρονη τεχνολογία για να επιβάλει τις καραντίνες κατά του COVID-19 και να αποτρέψει τους διαδηλωτές από τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις τον Ιανουάριο για την υποστήριξη του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny.
Από το τέλος του 2021, στο μετρό θα λειτουργήσει το σύστημα Face Pay σε περιστροφικές πύλες και μηχανήματα εισιτηρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του μετρό, Αντρέι Κίτσιγκιν, σύμφωνα τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι αρχές αναφέρουν ότι το νέο σύστημα πληρωμών θα επιταχύνει τη ροή των επιβατών, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής και ότι το ευρύτερο δίκτυο του μετρό με περίπου 5.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε περιστροφικές πύλες, θα στοχεύει μόνο εγκληματικά στοιχεία.
“Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου δεν αναγνωρίζει επώνυμα, ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία”, δήλωσε ο Κίτσιγκιν σε βίντεο, διευκρινίζοντας ότι μόνο τα καταζητούμενα άτομα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων.
“Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων στο οποίο μόνο το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών έχει πρόσβαση”, δήλωσε ο Κίτσιγκιν.
Οι ανησυχίες σχετικά με το ποιοι αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Sarkis Darbinyan, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Roskomsvoboda, μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πληροφοριών.
“Το Face Pay είναι αναμφίβολα τεχνολογία διπλής χρήσης, η οποία μπορεί αφενός να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του συστήματος συγκοινωνιών , αλλά αφετέρου, για την παρακολούθηση και τη λήψη προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων”, δήλωσε ο Darbinyan.
“Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, που κανείς δεν ελέγχει, θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις [αναγνώριση προσώπου] βιντεοκάμερες, οπότε φυσικά θα υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης, παρακολούθησης και κάποιας πολιτικής καταστολής”, είπε.