17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:40

Συνεργατισμός: Για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών μιλούν βουλευτές

Οι ανακρίσεις της Αστυνομίας και αν αυτές έχουν περιλάβει τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη και τον τότε Διευθυντή Στρατηγικής της Συνεργατικής Γιάννη Σταυρινίδη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του πορίσματος της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό τον Γεώργιο Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης καθώς και διαπλοκής στο έργο των ανακρίσεων, έκανε λόγο μερίδα Βουλευτών.

Κάποιοι φάκελοι της υπόθεσης βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση και οδηγίες, τις οποίες η Αστυνομία αναμένει για να προχωρήσει τη διαδικασία. Οι φάκελοι αυτοί περιλαμβάνουν, όπως αναφέρθηκε σήμερα από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας  Χρήστο Μαυρή, την υπόθεση της Altamira, των πιστωτικών διευκολύνσεων που έδιναν κάποιες ΣΠΕ και τη χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως πέρασε μια διετία από το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη που έχει περάσει άπρακτη. Όπως είπε έχει κατατεθεί στην Επιτροπή ένα έγγραφο από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ημερομηνίας 10 Μαΐου 2019, στο οποίο υιοθετεί κατ΄ ουσία τις διαπιστώσεις Αρέστη για διάπραξη σοβαρών ποινικών και αστικών αδικημάτων.

Ο κ. Κουλίας είπε πως το ανακριτικό υλικό που υπάρχει είναι μηδαμινής αξίας, καθώς όταν οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν αν λήφθηκαν καταθέσεις από τα κρίσιμα πρόσωπα όπως ο Χάρης Γεωργιάδης, δεν απάντησαν αν τους έχουν καλέσει καν για να δώσουν διευκρινήσεις. Όταν αναφέρεται στο πόρισμα ότι προπληρώθηκαν 800 χιλιάδες ευρώ για διαφήμιση, είναι σαν να έχεις ένα άνθρωπο στην εντατική που σε 24ωρες αναμένεται να πεθάνει, «και εμείς του αγοράζουμε από τον οίκο Αρμάνι 25 κοστούμια» με τα χρήματα του δημοσίου, είπε.

Ο κ. Κουλίας είπε πως επειδή διαπράχθηκαν μέχρι σήμερα τεράστια οικονομικά εγκλήματα εις βάρος του λαού, τούτη τη φορά η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει να γίνει άλλο ένα, καθώς κάθε 15 μέρες οι αρμόδιοι θα έρχονται στη Βουλή να αναφέρουν την πρόοδο των εργασιών και των ερευνών.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως θα πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας πως η Βουλή οφείλει να ελέγχει με βάση την αρμοδιότητα της και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις, επιλέγοντας συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις και ενδεχομένως εμποδίζοντας την ανακριτική διαδικασία. «Να ελεγχθούν τα πάντα και η δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της εκεί και όπου υπάρχουν μεμπτά σημεία», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου στις δικές της δηλώσεις διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Αστυνομία να μην μπορεί να απαντήσει ευθέως αν έχει καλέσει για ανάκριση τον Χάρη Γεωργιάδη, τον Γιάννη Σταυρινίδη και τον Νικόλα Χατζηγιάννη. «Πώς να αναμένουμε απονομή δικαιοσύνης όταν οι πρωταγωνιστές του πορίσματος Αρέστη δεν ξέρουμε αν έχουμε προσεγγιστεί από την Αστυνομία», διερωτήθηκε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως μεγαλομέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον της ΚΕΔΙΠΕΣ γιατί όφειλε και είχε την υποχρέωση να εποπτεύει και έχει ευθύνη για την κατάληξη. Πρόσθεσε ότι ο μόνος που μπορεί να κινηθεί ενάντια του κ. Γεωργιάδη για αστικές και άλλες ευθύνες είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να κινείται εναντίον του τέως Υπουργού Οικονομικών της, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως τόσο ο κ. Αρέστη στο πόρισμα του όσο και ο κ. Κώστας Κληρίδης έχουν διαπιστώσει την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων στην διαχείριση του Συνεργατισμού. Δύο χρόνια μετά καμία ποινική δίωξη δεν έχει προωθηθεί δικαστικώς και επειδή αυτές οι υποθέσεις ενδεχομένως να αφορούν πολιτικά πρόσωπα όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, οφείλουμε ως Βουλή να απαιτούμαι διαφάνεια και να ελέγχουμε το ενδεχόμενο συγκάλυψης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως όταν δύο χρόνια μετά δεν έχουν ληφθεί σχετικές καταθέσεις για τη στοιχειοθέτηση αυτών των  ποινικών αδικημάτων, τότε εγείρεται εύλογα το ερώτημα της συγκάλυψης και αυτού του σκανδάλου. Διερωτήθηκε γιατί αποτελεί μυστικό και δεν αποκαλύπτεται από την Αστυνομία, αν έχουν ληφθεί και από ποιους καταθέσεις.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι ηλίου φαεινότερων ότι το σκάνδαλο του Συνεργατισμού βαίνει προς κουκούλωμα, προσθέτοντας πως από τις σημερινές αναφορές της Αστυνομίας ο ίδιος έχει πειστεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως ούτε αυτή τη φορά θα υπάρξει τιμωρία και κάθαρση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η Επιτροπή ανέδειξε ξανά ότι δύο χρόνια μετά το πόρισμα Αρέστη, δυστυχώς για τη λεηλασία και την καταστροφή του συνεργατισμού, οι αστικές ευθύνες δεν διερευνώνται και δεν θα διερευνηθούν ποτέ, προσθέτοντας πως οι ποινικές εξετάζονται με αργούς ρυθμούς που αν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί κανείς.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα εξεταστεί, όπως είπε, το θέμα που ο ίδιος ενέγραψε για τον ρόλο της Altamira στη λεηλασία και στην αποξένωση περιουσιακών στοιχείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών του πρώην Συνεργατισμού. Ευχήθηκε με αυτή τη συζήτηση να σταματήσουν ένα καινούριο σκάνδαλο που συντελείται αυτή τη στιγμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!