Συμφώνησαν ότι ανησυχούν αλλά πρέπει να δώσουν λίγο ακόμα χρόνο προκειμένου να διαφανεί η έκταση της διασποράς των κρουσμάτων και κατά πόσον χρειάζεται να γίνουν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στο επόμενο πλάνο χαλαρώσεων της Κυβέρνησης, Υπουργός Υγείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν εκτάκτως χθες, μετά και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Από την ανάλυση προκύπτει ότι στην παρούσα φάση η αύξηση των κρουσμάτων δεν επηρεάζει το σύστημα υγείας, ενώ από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι νοσηλείες βαριών περιστατικών.
Σε σημαντικό βαθμό η αποφόρτιση του συστήματος υγείας, όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, οφείλεται και στην εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης.
Εν ολίγοις εφόσον το σύστημα υγείας -που διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο- έχει αντοχές, με πιστή τήρηση των μέτρων χρόνος υπάρχει, για να ανατραπεί η αρνητική εικόνα των τελευταίων ημερών μέχρι το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες αν και κατά τη σύσκεψη δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση που να επηρεάζει τις υφιστάμενες χαλαρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, κατατέθηκε εισήγηση όπως σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα ή να μην προχωρήσουμε με κάποιες από τις προγραμματισμένες χαλαρώσεις από τις 16 του μήνα κι έπειτα, αυτό να γίνει οριζόντια και όχι ξεχωριστά για κάποια επαρχία, δεδομένου ότι η προσοχή είναι στραμμένη στη Λεμεσό.
Ωστόσο, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή η επαρχία Λεμεσού, ανεβασμένα είναι τα ποσοστά και σε άλλες επαρχίες.
«Με την αποκλιμάκωση των μέτρων αναμέναμε μια αύξηση κρουσμάτων αλλά ο αριθμός οφείλω να ομολογήσω είναι υψηλότερος απ’ ότι αναμέναμε τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις – τέσσερεις ημέρες», δήλωνε χθες πριν από την τηλεδιάσκεψη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
«Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, δεν θεωρείται ότι θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αυτή την εβδομάδα. Δεν παίρνουμε βεβιασμένες αποφάσεις. Για εμάς πρώτιστος στόχος είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας και η δημόσια υγεία», σημείωνε ο κ. Ιωάννου, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Αυτό όμως στο μέλλον μπορεί να αλλάξει, αν κάτι μας έμαθε η πανδημία είναι πως ποτέ δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Τα πάντα εξαρτούνται από την επιδημιολογική εικόνα», διεμήνυσε ο Υπουργός.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.
«Σπαζοκεφαλιά» η εστίαση
Το μεγάλο «στοίχημα» για το επόμενο στάδιο αποκλιμάκωσης είναι ως γνωστόν η εστίαση και ήδη γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Αν και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών χώρων εστίασης εμφανίζονται ανένδοτοι αυτό να μην γίνει βάσει του τελευταίου προγραμματισμού, υπάρχει και μια μερίδα που επιθυμεί να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους όταν θα υπάρχει βεβαιότητα ότι όλα βαίνουν καλώς και φυσικά χωρίς τον κίνδυνο να ανοίξουν για να κλείσουν ξανά λίγες μέρες μετά.
Πάντως, Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στο Πάσχα, το οποίο θεωρείται ένα άτυπο ορόσημο για επιστροφή σε κανονικότητα, τηρουμένων πάντα συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που θα ισχύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας και φυσικά εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.