Σε ισχύ από σήμερα, 1η Μαρτίου, μπαίνει το Σχέδιο δράσης για σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αερολιμένων, σηματοδοτώντας δειλά – δειλά την έναρξης της τουριστικής σεζόν.
Οι χώρες πλέον θα ταξινομούνται σε τέσσερεις κατηγορίες: Πράσινη, Πορτοκαλί, Κόκκινη και Γκρίζα.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται στις τρεις πρώτες κατηγορίες σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ η αξιολόγηση των τρίτων χωρών θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και θα κατατάσσονται σε μια από τις τέσσερεις νέες κατηγορίες.
«Επαναλειτουργούμε την πρώτη Μαρτίου για τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης, οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν κάποιες εβδομάδες», εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.
Η Ελλάδα μαζί με τον κύριο όγκο των Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία, στην οποία απαιτείται διπλός εργαστηριακός έλεγχος, τόσο 72 ώρες πριν όσο και κατά την άφιξη των επιβατών.
Από την συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται, οι κύπριοι πολίτες και νόμιμα διαμένοντες, καθώς μπορούν να πραγματοποιήσουν το τεστ στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμένο 72 ωρών, και για την αποδέσμευση τους θα υποβάλλονται εκ νέου σε μοριακή εξέταση.
Κόκκινη κατηγορία
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Ιρλανδία, 6) Κροατία, 7) Λουξεμβούργο, 8) Ρουμανία, 9) Ισπανία, 10) Ιταλία, 11) Μάλτα, 12) Ολλανδία, 13) Ουγγαρία, 14) Πολωνία, 15) Πορτογαλία, 16) Σλοβακία, 17) Σλοβενία, 18) Τσεχία, 19) Εσθονία, 20) Λετονία, 21) Λιθουανία, 22) Σουηδία, 23) Γερμανία, 24) Ελλάδα
Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό, 3) Πόλη του Βατικανού, 4) Σαν Μαρίνο
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Λιχτενστάιν.
Σε ακόμη πιο δυσμενή θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατατάσσεται στην γκρίζα κατηγορία όπου η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας με υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο 72 ώρες πριν το ταξίδι αλλά και αυτοπεριορισμό δεκατεσσάρων ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες, που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το τέλος Μαρτίου ισχύει και η υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας.
Γκρίζα κατηγορία (ειδικής άδειας)
Τρίτες Χώρες: 1) Ηνωμένο Βασίλειο, 2) Ισραήλ, 3) Ρωσία, 4) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 5) Ουκρανία, 6) Ιορδανία, 7) Λίβανος, 8) Αίγυπτος, 9) Λευκορωσία,10) Ρουάντα
Λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς συναντάμε στην πορτοκαλί κατηγορία όπου οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό πιστοποιητικό PCR, τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους, με εξαίρεση τους κύπριους πολίτες κα μόνιμα διαμένοντες όπου τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν το τεστ κατά την άφιξη τους.
Πορτοκαλί κατηγορία
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Δανία, 2) Φινλανδία
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία
Τρίτες Χώρες: 1) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 2) Νότια Κορέα, 3) Ταϊλάνδη
Δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς κανένα περιορισμό, θα έχουν μόνο οι πολίτες των χωρών που θα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, στην οποία αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται καμία Ευρωπαϊκή χώρα.
Πράσινη κατηγορία
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία
Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Σιγκαπούρη, 4) Σαουδική Αραβία
Διευκρινίζεται, ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλο τον Μάρτιο, οι επιβάτες από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας θα υποβάλλονται κατά την άφιξή τους στην Κύπρο σε εργαστηριακή εξέταση PCR, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την 1η Απριλίου 2021, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Πυρετώδης προετοιμασίες
Στο Υφυπουργείο Τουρισμού δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, για μαζικές αφίξεις τουριστών στο προσεχές μέλλον, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββας Περδίο το άνοιγμα των κυπριακών αιθέρων στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες.
Μια από τις εξελίξεις η οποία καθορίζει σημαντικά την εισροή τουριστών στο νησί, είναι η εξαγγελία του Βρετανού Πρωθυπουργού, για την δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών αναψυχής στους βρετανούς πολίτες, μετά τις 17 Μαΐου.
Καίρια θεωρείται επίσης και η επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία τίθεται σε ισχύ από την πρώτη Απριλίου, και προβλέπει είσοδο στην χώρα χωρίς τεστ και αυτοπεριορισμό σε όσους έχουν εμβολιστεί.
Ο Υφυπουργός τουρισμού εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του, και για τις διαβουλεύσεις που έγιναν σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κάτι το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.