15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 18:23

Deloitte: Μελέτη για τον κλάδο ακινήτων στην Κύπρο

Η επένδυση σε ακίνητα εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο. Η Deloitte δημοσιεύει την έκθεσή της αναφορικά με την ανάλυση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο για τη χρονιά που μας πέρασε. Η μελέτη αφορά σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους που έχει διανύσει η κυπριακή αγορά, όπως επίσης και η παγκόσμια οικονομία, καθώς η επίδραση της πανδημίας COVID-19 προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Η μελέτη περιλαμβάνει πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με την εξέλιξη της κυπριακής αγοράς ακινήτων, επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας, καθώς επίσης και τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 αναφορικά με τις απόψεις επαγγελματιών του κλάδου από όλη την Κύπρο για την καινούρια χρονιά.

Τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί κατά τις περιόδους του «lockdown» το 2020, όπως επίσης και η αναπάντεχη διακοπή του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» με ισχύ από την 1 Νοεμβρίου 2020, φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του κλάδου με μειωμένες συναλλαγές, μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και πτώση τιμών κυρίως στα πολυτελή ακίνητα στις παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Deloitte, ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων για το 2020 ήταν κατά 23% μειωμένος, φτάνοντας στα 7.968 σε σύγκριση με 10.366 το 2019. Ο αριθμός των πωλήσεων για το 2020 ήταν κατά 18,5% μειωμένος, φτάνοντας στα 14.663 ακίνητα σε σχέση με τα σχεδόν 18.000 το 2019, ενώ η συνολική αξία τους έφτασε τα €2,74 δισεκατομμύρια καταγράφοντας πτώση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2019.

Παγκύπρια, οι τιμές πώλησης για όλους τους τύπους των ακινήτων μειώθηκαν, με εξαίρεση τα διαμερίσματα τα οποία φαίνεται να έχουν μείνει σχεδόν ανεπηρέαστα σύμφωνα με την  ετήσια μεταβολή τιμών για το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι τιμές των ενοικίων σε ετήσια βάση για το 2ο τρίμηνο του 2020, έχουν αυξηθεί για τις πλείστες κατηγορίες των ακινήτων, με εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα για τα οποία η πτώση των τιμών των ενοικίων φαίνεται να συνεχίζεται.

Τα ακίνητα πολυτελείας και οι μεγάλες αναπτύξεις φαίνεται να έχουν πληγεί το περισσότερο,  αφού οι άδειες οικοδομής για μεγάλα έργα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν στις 595 σε σύγκριση με 5.397 για το έτος 2019, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει πόσες από αυτές τις άδειες θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Deloitte, τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος ακινήτου στις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο, κυρίως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Στην ίδια δημοσκόπηση, μεταξύ άλλων ευρημάτων, φαίνεται ότι η επένδυση σε ακίνητα εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο.

Ο Επικεφαλής του Κλάδου Ακινήτων και Συνέταιρος στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte στην Κύπρο, Γιώργος Μαρτίδης, σημείωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων, κυρίως λόγω της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μας φέρνουν αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις όπως η στήριξη και ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και η εξεύρεση και προσφορά εναλλακτικών μορφών επενδύσεων σε ξένους αλλά και ντόπιους επιχειρηματίες. Η σταθεροποίηση αλλά και η βελτίωση στο κλίμα του Τομέα των Ακινήτων, θα μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των προσπαθειών στη δημιουργία αναπτυξιακών έργων, όπως αυτών των Τεχνολογικών Πάρκων και άλλων έργων στον τομέα της Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στις Μαρίνες, στο Καζίνο-Θέρετρο στη Λεμεσό, και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, η ενδυνάμωση και η αξιοποίηση των φυσικών και άλλων πόρων, σε τομείς όπως της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας, αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας μας, και κατ’ επέκταση στον τομέα των Ακινήτων».

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.deloitte.com/cy/real-estate-market-report

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!