Της Andrea Felsted
Όλοι θα κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές φέτος. Τουλάχιστον, έτσι ελπίζουμε.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τη Δευτέρα, ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά περί την 17η Μαΐου προκάλεσε εκτίναξη των κρατήσεων στην TUI, τη μεγαλύτερη εταιρεία πακέτων διακοπών στον κόσμο, καθώς και στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet.
Όμως, οι κυβερνητικοί περιορισμοί ήταν μόνον ένα από τα εμπόδιο που κρατούσαν τους Βρετανούς μακριά από τους αγαπημένους τους προορισμούς για διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αποθαρρύνουν ή να περιορίζουν τους ξένους ταξιδιώτες. Δεν είναι καθόλου σαφές πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους για παραθεριστές.
Αισιοδοξία
Αυτήν τη στιγμή, οι Βρετανοί στοιχηματίζουν ότι θα τους καλωσορίσουν ακριβώς την ώρα κατά την οποία θα ανοίγει ο κύκλος των καλοκαιρινών διακοπών. Η TUI ανέφερε ότι οι κρατήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 500% μετά την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί.
Γερμανοί και Βρετανοί “διψούν” για διακοπές το ερχόμενο καλοκαίρι
Η ανοδική αυτή τάση υπογραμμίζει πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει για μία ή δύο εβδομάδες σε ηλιόλουστους προορισμούς. Υπήρξε παρόμοια βιασύνη για αποδράσεις όταν τα ταξίδια στην Ευρώπη άνοιξαν για λίγο το καλοκαίρι του 2020.
Και, αν κοιτάξετε τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν υποστεί το ίδιο είδος lockdown στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19, τα ταξίδια αναψυχής σε ζεστά μέρη της χώρας όπως το Μαϊάμι διατηρούνται σταθερά.
Ξενοδοχεία πολυτελείας και all-inclusive στην πρωτοπορία
Πλέον, οι φυσιολογικές διακοπές είναι ακόμη υψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων των Βρετανών. Προσθέστε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι από απόσταση έχουν συγκεντρώσει σημαντικές αποταμιεύσεις από τον περασμένο Μάρτιο και δεν θα σας φανεί περίεργο ότι η ζήτηση για ξενοδοχεία πολυτελείας και all-inclusive θέρετρα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες αυξάνεται σταθερά.
Πράγματι, εάν τα ταξίδια επιτραπούν αυτό το καλοκαίρι, πολυτελή ξενοδοχεία με τη μεγαλύτερη έκθεση σε διεθνείς τουρίστες θα ωφεληθούν εξαιρετικά.
Οι Βρετανοί φαίνεται επίσης να ψάχνουν στο εξωτερικό λόγω της περιορισμένης προσφοράς εξοχικών σπιτιών για διακοπές και της περιορισμένης χωρητικότητας ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τιμή ορισμένων διαμονών σε παραθεριστικά θέρετρα στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ο Richard Clarke, αναλυτής στην Bernstein, εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρχει προσφορά 31-44 εκατομμυρίων δωματίων σε ξενοδοχεία και ιδιωτικές ενοικιάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να φθάνει έως και τα 57 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ελλείψεις διαθεσιμότητας σε άλλες μεγάλες αγορές όπου οι άνθρωποι συνήθως πραγματοποιούν διακοπές εκτός της χώρας τους το καλοκαίρι, όπως η Γερμανία και η Σκανδιναβία.
Η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη
Παρόλο που οι ταξιδιώτες μπορεί να επιθυμούν διακαώς να φύγουν, θα χρειαστούν θέρετρα τα οποία θα ανοίξουν τις πόρτες τους γι’ αυτούς. Αυτό δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό αυτή τη στιγμή στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι παράκτιες πόλεις των Καννών και της Νίκαιας βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown, με τις παραλίες τους κλειστές, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα. Η διάθεση των εμβολίων έχει υπάρξει πολύ πιο αργή στην Ευρώπη σε σχέση με εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αντίθεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη απέναντι στους Βρετανούς, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού.
Ωστόσο, η προσοχή μπορεί να αντισταθμιστεί από την οικονομική ανάγκη. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή τουρισμό και έχουν κίνητρο να ανοίξουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες και να τους κρατήσουν εκτός καραντίνας.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πιέζει για την καθιέρωση “διαβατηρίων εμβολιασμού” προκειμένου να εκκινήσει την κρίσιμη καλοκαιρινή της σεζόν. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών μόλις ανοίξουν ξανά τα διεθνή ταξίδια. Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο Bloomberg News την Τρίτη ότι αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες ανάλογες συμφωνίες. Η χώρα βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
Το “διαβατήριο εμβολιασμού” συμφέρει τη Βρετανία
Αν και υπάρχουν ηθικά ζητήματα ως προς μια τέτοια προσέγγιση, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να είναι τυχεροί εάν υιοθετηθεί και από άλλα hotspot διακοπών. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης τη Δευτέρα ότι στόχος του είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Βρετανοί και διαμένοντες στη Βρετανία ενήλικες που το επιθυμούν έως τα τέλη Ιουλίου. Οι κρατήσεις που έρχονται στην TUI και την EasyJet αυτήν την εβδομάδα είναι κυρίως για την περίοδο από τον Ιούλιο και μετά.
Οι δύο εταιρείες πρέπει επίσης – λογικά – να νιώθουν ανακουφισμένες από τα νέα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά τους. Η TUI, για την οποία η Γερμανία έρχεται δεύτερη, επιβαρύνεται επί του παρόντος με καθαρό χρέος 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων μίσθωσης μετά από τρεις διασώσεις τύπου bail-out από τη γερμανική κυβέρνηση.
Χρειάζεται να δει τα διεθνή ταξίδια να ξεκινούν εκ νέου και να αρχίσει να εισπράττει μετρητά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ευρύτερους κλάδους των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων που έχουν “αποδεκατιστεί” από την πανδημία.
Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερη διακυβεύματα για τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι από μια απλή επάνοδο στη διασκέδαση κάτω από τον καυτό ήλιο.