Η επέλαση του χιονιά στην Ελλάδα, τα μοναδικά τοπία, αλλά και τα προβλήματα σχολιάζονται στον γερμανικό Τύπο. Συνέντευξη του επικεφαλής της Frontex στη FAZ.
Ανταπόκριση από την Αθήνα για το δημοσιογραφικό δίκτυο RDN (Redaktionsnetzwerk Deutschland) κάνει λόγο για τις «πιο σφοδρές χιονοπτώσεις εδώ και 90 χρόνια». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Πριν από μόλις τρεις μέρες πολλοί Αθηναίοι απολάμβαναν τον ήλιο στις παραλίες, στα νότια της πρωτεύουσας. Κάποιοι δεν δίσταζαν να μπουν στη θάλασσα. Την Τρίτη η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς οι παραλίες είχαν καλυφθεί με χιόνια. Η πιο σφοδρή χειμωνιάτικη θύελλα, εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος. Αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν, ενώ οι περισσότεροι δευτερεύοντες δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Σε πολλές περιοχές σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, πολλά χωριά απομονώθηκαν». Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι «στην Αθήνα, όπου πολύ σπάνια χιονίζει και οι νιφάδες συνήθως λιώνουν ακουμπώντας στο έδαφος, σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις από το απόγευμα της Δευτέρας. Στην Ακρόπολη, σύμβολο της ελληνικής πρωτεύουσας, μετρήθηκαν τριάντα εκατοστά χιόνι, ενώ οι θερμοκρασίας κυμαίνονταν γύρω στο μηδέν».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση φιλοξενεί βίντεο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) από την Αθήνα και αναφέρει ότι «τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν γίνει αγνώριστα και σε πολλά σημεία το χιόνι φτάνει πλέον τα τριάντα εκατοστά. Ωστόσο δεν χαίρονται όλοι οι Αθηναίοι με τα ασυνήθιστα αυτά καιρικά φαινόμενα. Ενώ η δημοτική αρχή καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσει ανοιχτές τις κύριες οδούς, οι δευτερεύοντες δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι. Τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών παρέμειναν στα αμαξοστάσια, για λόγους ασφαλείας.
«Ελάχιστα εκχιονιστικά μηχανήματα»
«Τρεις νεκροί μετά από ένα ασυνήθιστο κύμα ψύχους στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση του περιοδικού STERN, στην ηλεκτρονική του έκδοση. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «τα ελάχιστα εκχιονιστικά μηχανήματα στην Αθήνα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Για προληπτικούς λόγους έκλεισε η πιο σημαντική οδική αρτηρία προς τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η συγκοινωνία προς τα νησιά του Αιγαίου διεκόπη λόγω των θυελλωδών ανέμων. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πόλη της Φλώρινας, στη βορειοδυτική Ελλάδα, μετρήθηκαν -19 βαθμοί».
Όπως επισημαίνει το STERN «οι χιονοπτώσεις άρχισαν τη Δευτέρα, με αυξημένη ένταση από το βράδυ. Στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερη νησί της Ελλάδας, το ρεύμα έχει πέσει εδώ και δύο μέρες. Διακοπές ρεύματος, μετά από πτώσεις δέντρων, σημειώνονται επίσης σε πολλά μέρη του λεκανοπεδίου της Αθήνας. ‘Χρειάζεται υπομονή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πραγματικά ασυνήθιστο πρόβλημα’ δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη».
Λεζερί: «Δεν είναι όλοι πρόσφυγες»
Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και διαχωρίζει- ίσως για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια- την επαναπροώθηση από την αποτροπή «παράτυπων» αφίξεων. Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ως υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό κάνουμε. Ωστόσο δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν, με μία βάρκα, να εισέλθουν παράνομα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και δεν είναι όλοι πρόσφυγες. Έχουμε εξετάσει δεκατρία σχετικά περιστατικά. Σε οκτώ περιπτώσεις η ομάδα εργασίας την οποία συνέστησε το διοικητικό μας συμβούλιο, δεν διαπίστωσε καμία παράνομη αποτροπή. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις η έρευνα συνεχίζεται».
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που οι αρχές σταματήσουν μία βάρκα με μετανάστες και οι επιβαίνοντες ζητήσουν άσυλο; Η απάντηση Λεζερί: «Τότε θα πρέπει να εξεταστεί η αίτηση για χορήγηση ασύλου. Και οι αιτώντες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κατά τα άλλα η ομάδα εργασίας έχει ζητήσει από την Κομισιόν να παράσχει οδηγίες, για το πως ερμηνεύεται στην περίπτωση των θαλασσίων συνόρων η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Φεβρουάριο του 2020. Στην περίπτωση εκείνη επρόκειτο για τα χερσαία σύνορα μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Μία ομάδα μεταναστών εφόρμησε στα σύνορα, επιχειρώντας να αποφύγει τον τελωνειακό έλεγχο. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ισπανία δεν έχει καμία υποχρέωση να τους προσφέρει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου».