Ο Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία Liu Yantao είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χώρα του διεξάγει κλινικές δοκιμές για 16 εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, προσθέτοντας ότι τα κινεζικά εμβόλια μπορούν να αποθηκευτούν στους 8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη τη μεταφορά και διανομή τους.
Ερωτηθείς πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για την παράδοση, εάν μια χώρα παραγγείλει κινεζικά εμβόλια σήμερα, είπε ότι ο χρόνος παράδοσης εξαρτάται από την ποσότητα που παραγγέλθηκε και τη σειρά της παραγγελίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος
είναι μια φίλη χώρα προς την Κίνα και ότι το Πεκίνο κάνει πάντα το καλύτερο για τους φίλους που έχουν ανάγκη.
“Το θετικό για τα κινέζικα εμβόλια είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν στους 8 βαθμούς Κελσίου. Είναι έτσι προφανώς πολύ πιο εύκολο να μεταφερθούν και να διανεμηθούν”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς εάν οι κατασκευαστές υπέβαλαν αίτηση για έγκριση των εμβολίων τους στην ΕΕ, είπε ότι «βάσει αυτών που γνωρίζω, δεν υπάρχουν ακόμη διαπραγματεύσεις μεταξύ των κατασκευαστών και της ΕΕ” αλλά σημείωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι ανοιχτοί προς όλους.
Σημειώνοντας ότι η Αυστρία, η Τσεχία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ενδιαφέρον για τα κινεζικά εμβόλια, είπε ότι αυτό σημαίνει πως θέλουν ασφαλή εμβόλια όσο το δυνατόν συντομότερα και για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το ποιος τα ανέπτυξε.
Είπε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, η Κίνα διεξάγει κλινικές δοκιμές 16 εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, επτά από τα οποία έχουν εισέλθει σε δοκιμές φάσης III και δύο έχουν εγκριθεί για δημόσια χρήση στην Κίνα.
Η Κίνα, πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αναμένεται να παράγει φέτος 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Μεταξύ αυτών, το εμβόλιο Sinovac Biotech και το Sinopharm που βασίζονται σε τεχνολογία με αδρανοποιημένο ιό, μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους που αποδείχθηκε ότι προκαλούν λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είπε ότι στατιστικά, τα κινέζικα εμβόλια ποικίλλουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ανάλογα με το πόσο καιρό έγιναν οι κλινικές δοκιμές και πόσο εκτεταμένα έχουν δοκιμαστεί.
Είπε ότι στην Κίνα, για παράδειγμα, το Sinopharm έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού και έχουν χορηγηθεί πάνω από 24 εκατομμύρια δόσεις. Πρόσθεσε ότι είναι περίπου 79,34% αποτελεσματικό βάσει δεδομένων από τον προηγούμενο μήνα. Είπε ακόμη ότι η Βραζιλία δήλωσε ότι το CoronaVac της Κίνας είναι 78% αποτελεσματικό έναντι ήπιων έως σοβαρών περιπτώσεων, ενώ η Τουρκία δήλωσε ότι το CoronaVac είναι περίπου 91% αποτελεσματικό. Επίσης, τα ΗΑΕ ανέφεραν ποσοστό αποτελεσματικότητας 86% για το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας.
“Όλοι αυτοί οι αριθμοί έχουν ξεπεράσει το όριο του 50% που έχει ορίσει ο ΠΟΥ. Προς το παρόν, τα κινεζικά εμβόλια στοχεύουν κυρίως άτομα από 18 έως 60 ετών”, επεσήμανε.
Όσον αφορά τις χώρες που χρησιμοποιούν τα κινεζικά εμβόλια, είπε ότι χώρες όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Ουρουγουάη, το Λάος και το Πακιστάν έχουν χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για το CoronaVac της Κίνας, ενώ τουλάχιστον 28 χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία αγοράς με την Κίνα. Σημείωσε ότι η Σερβία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποίησε κινεζικό εμβόλιο για μαζική χρήση.
Ο Πρέσβης δήλωσε ότι ο ΠΟΥ αξιολογεί δύο κινεζικά εμβόλια για πιθανή χρήση λόγω έκτακτης ανάγκης και ότι η Κίνα θα παρέχει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην COVAX, μια παγκόσμια πρωτοβουλία ανταλλαγής εμβολίων που στηρίζεται από τον ΠΟΥ και στην οποία έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής οι Sinovac, Sinopharm και CanSino.
“Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της ούτως ώστε τα εμβόλια κατά της COVID-19 να καταστούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως υποσχέθηκε επίσημα ο Κινέζος Πρόεδρος”, κατέληξε ο Πρέσβης.