16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 15:51

Επικαιροποιεί το επιχειρησιακό πλάνο ο ΟΚΥπΥ ενόψει πιθανού τρίτου κύματος – Αυξάνονται οι κλίνες στις Εντατικές

Ετοιμάζονται για πιθανό τρίτο κύμα τα δημόσια νοσηλευτήρια, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) για εντοπισμό μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Το ίδιο συμβαίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με οδηγίες του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ επικαιροποιεί το επιχειρησιακό πλάνο που προβλέπει ανάπτυξη περισσότερων κλινών Εντατικής Θεραπείας, όπως συνέβη πρόσφατα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η αισθητή μείωση των νοσηλευομένων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, επιτρέπει στο προσωπικό να πάρει ανάσες μετά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, περίοδο κατά την οποία οι κατειλημμένες κλίνες ανέρχονταν στις 1250 στο σύνολό τους, τόσο από ασθενείς με Covid όσο και άλλων ασθενειών.

Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αξιοποιούν την περίοδο αυτή για κάλυψη τυχόν κενών και περαιτέρω εκπαίδευση προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό δεν υπάρχουν ελλείψεις, εξάλλου ποτέ το πρόβλημα δεν ήταν εκεί. Ζητούμενο ήταν και παραμένει η επάρκεια σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλες τις χώρες. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, οι άμεσα διαθέσιμες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 54 θα αυξηθούν σε 65. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία άλλων 30 κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Η αξιοποίηση 65 κλινών ΜΕΘ προϋποθέτει μια επιδημιολογική εικόνα δυσμενέστερη αυτής των προηγούμενων μηνών αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει συνθήκες του χείριστου σεναρίου. Κατά την διάρκεια του δευτέρου κύματος, η πληρότητά των ΜΕΘ περί τα μέσα Ιανουαρίου έφτασε τις 39 κλίνες.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο κάθε τρεις κλίνες ΜΕΘ απαιτούνται 3 εντατικολόγοι. Είναι γνωστό, όμως, ότι εκτός από τους Εντατικολόγους, σε συνθήκες ΜΕΘ αξιοποιούνται οι Αναισθησιολόγοι. Όσον αφορά στο εκπαιδευμένο σε συνθήκες ΜΕΘ νοσηλευτικό προσωπικό, ήδη υπάρχουν στον δημόσιο τομέα περίπου 180 άτομα, ενώ έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση άλλων 60 νοσηλευτών αυτή την περίοδο, με τον στόχο να είναι εντός της Άνοιξης έτοιμοι γύρω στους 240 νοσηλευτές. Επίσης, παγκύπρια υπάρχουν γύρω στους 240 αναπνευστήρες, οι οποίοι θα διατεθούν, δεδομένου του ότι θα γίνουν άλλες ρυθμίσεις.

Το νέο πλάνο θα περιλαμβάνει τα γενικά νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, που είχαν μείνει εκτός σχεδιασμού για την πανδημία το προηγούμενο διάστημα. Τα δύο νοσοκομεία, αν παραστεί ανάγκη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά, περίπου 100 ασθενείς με COVID-19, σε κοινές κλίνες. Παγκύπρια, επισημαίνεται, οι κοινές κλίνες που μπορούν να δημιουργηθούν είναι απεριόριστες και σε τέτοιους θαλάμους μπορούν να εργαστούν πνευμονολόγοι και παθολόγοι, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό δεν προβληματίζει, καθώς για τη διαχείριση μιας ακραίας κατάστασης θα κλείσουν άλλοι θάλαμοι των νοσοκομείων.Το πρόβλημα που ενδεχομένως να αναδυθεί είναι το πού θα διοχετευθούν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε παθολογικούς θαλάμους των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αφού δεν υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μεγάλη δυνατότητα φιλοξενίας τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αρνούνται να δεχθούν τέτοια περιστατικά.

Την Παρασκευή το επιχειρησιακό πλάνο τέθηκε ενώπιον εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ) και των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΔΥ). Οι οργανώσεις θα επανέλθουν με τυχόν βελτιωτικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!