25.9 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Μάιος 2024 | 19:04

Σημαντικές αποκλίσεις στη μετά Brexit συμφωνία

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας παραδέχτηκαν σήμερα ότι πολύ σημαντικές “αποκλίσεις” συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη σχέση τους μετά το Brexit, παρά τις δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε για “πολύ σοβαρές αποκλίσεις” ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ επικαλείτο “μεγάλες αποκλίσεις”, στα μηνύματά τους στο Twitter.

Οι αποκλίσεις αυτές συνεχίζουν να αφορούν, όπως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων “τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση (της μέλλουσας συμφωνίας) και την αλιεία”, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.

“Είναι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε οικονομική εταιρική σχέση”, τόνισε προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι “έτοιμη για όλα τα σενάρια”, συμπεριλαμβανομένου αυτού της “μη συμφωνίας”, παρά τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειές της για την οικονομία.

Ο Ντέιβιντ Φροστ

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε από την πλευρά του ότι “συμφωνεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ” πως “μεγάλες αποκλίσεις συνεχίζουν να υφίστανται σε ορισμένα βασικά θέματα”.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την κυριαρχία της Βρετανίας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν επίσημα την Κυριακή, με την ελπίδα πάντα της επίτευξης συμφωνίας έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται το όριο πέραν του οποίου ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Βρετανία, η οποία έφυγε επίσημα από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα για την πορεία των συνομιλιών τα κράτη μέλη, και στη συνέχεια εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχει “τίποτα καινούργιο”, συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή. “Οι δύο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά επί του παρόντος, συνεχίζει να υφίσταται μια βασική πολιτική διαφωνία”, πρόσθεσε.

“Το tweet του Μπαρνιέ δίνει μια σαφέστατη εικόνα, η οποία ανταποκρίνεται στο μήνυμά του” στα κράτη μέλη, δήλωσε δεύτερη πηγή.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Press Room

Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974

Μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης τελέστηκε η κηδεία τεσσάρων ΕΛΔΥΚάριων πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και κατά την περίοδο 1963-1964, τα οστά των...

Ισλανδία: Ποτάμια λάβας και καπνός από το ηφαίστειο (βίντεο)

Λάβα και καπνό συνεχίζει να εκτοξεύει για δεύτερη συνεχή ημέρα το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, έπειτα από την πέμπτη κατά σειρά έκρηξή...

Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό...

Τέξας: Θυελλώδεις άνεμοι πήγαν «βόλτα» ολόκληρο αεροσκάφος της American Airlines (βίντεο)

Οι ισχυροί άνεμοι (και καταιγίδες) που πλήττουν το Τέξας κατάφεραν να μετακινήσουν ολόκληρο αεροσκάφος που ήταν προσγειωμένο σε πύλη του αεροδρομίου του Ντάλας, πρωτεύουσας...

Λονδίνο: Πυροβολισμοί σε εστιατόριο – 9χρονη μεταξύ των 4 τραυματιών

Μάχη για τη ζωή της δίνει μία 9χρονη, έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς σε εστιατόριο στο ανατολικό Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν σοβαρά...

Παραμιλάει η Ευρώπη για τον Ολυμπιακό – Ο θρίαμβος, η δικαίωση και το διαρκές ερυθρόλευκο πάρτι

Μάχη, αγωνία, συγκίνηση, θρίαμβος, δικαίωση. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το χθεσινό έπος που κατόρθωσε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, φέρνοντας στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!