Συνολικα 7,200 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca φτάνουν στην Κύπρο την Δευτέρα και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό εισηγείται χορήγησή ου δίχως ηλικιακό όριο.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αδειοδοτησης του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και ενόψει της έναρξης παραδόσεων από την παρασκευάστρια εταιρεία, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, με 7,200 δόσεων, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ηλικιακό όριο, ως η απόφαση του ΕΜΑ, αρμόδια Αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων και αδειοδότησης φαρμακευτικών προϊόντων.
Οι λόγοι που λήφθηκαν υπόψη κατά τη λήψη απόφασης της ΣΕΕ ήταν τα επιστημονικά δεδομένα και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις που είχε ενώπιον της τη δεδομένη στιγμή και αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και την ανάγκη για μεγιστοποίηση του οφέλους και της αποδοτικότητας του Πλάνου Εμβολιασμού, ακολουθώντας την επίσημη σύσταση του ΕΜΑ.
Συγκεκριμένα, λήφθηκαν υπόψη:
- Οι αναφορές ερευνητών του Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 56 ετών δεν αντιπροσωπεύτηκε επαρκώς στην μελέτη, ώστε να συλλεχθούν αρκετά δεδομένα κλινικής αποτελεσματικότητας για μεγαλύτερες ηλικίες, αντιτάσσοντας όμως το γεγονός ότι η ανοσολογική αντισωματική ανταπόκριση στη φάση 1 και 2 ήταν σχεδόν εξίσου καλή στα άτομα άνω των 70 με τα νεότερα άτομα. Τα δεδομένα αυτά λήφθηκαν υπόψη και από τον ΕΜΑ, ώστε να μην υποβληθεί ηλικιακό όριο ως περιορισμός στη χορήγησή του.
- Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο εμβόλιο που με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας ίσως μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.
- Ο ταχύτερος εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω καθώς και των ευάλωτων ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα μειώσει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα, με αποτέλεσμα την μείωση των νοσηλειών και της επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας.
Επιπρόσθετα, υιοθετήθηκε η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως η 2η δόση του εμβολίου χορηγηθεί τη 12η εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη προδημοσίευση μελέτης στο Lancet, με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική. Στην εν λόγω μελέτη σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου μετά τη 12η βδομάδα αυξάνεται κατά μέσο όρο στο 82%, συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της πρώτης δόσης όπου για περίοδο μικρότερη των 6 βδομάδων η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 55% και μεταξύ 6ης και 8ης βδομάδας στο 60%.
Με την εισήγηση αυτή, η οποία έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται απρόσκοπτα το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού όπως έχει σχεδιαστεί εξ αρχής, διαδικασία η οποία θα επιτρέψει την εμβολιαστική προστασία με γρηγορότερο ρυθμό περισσότερων ατόμων, ιδιαίτερα πληθυσμιακών ομάδων με χρόνιες παθήσεις που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.