10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 4:50

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τις εξαγωγές χαλλουμιών… Φόβοι για απευθείας εμπόριο με Τουρκοκύπριους

Μείωση της αυξητικής πορείας των εξαγωγών χαλλουμιού, ακύρωση παραγγελιών και αδιάθετες ποσότητες, έφεραν τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι Κύπριοι τυροκόμοι είδαν για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια την αυξητική πορεία του χαλλουμιού να περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τον Οκτώβριο του 2020 οπότε και επιβλήθηκαν τα νέα απαγορευτικά κυκλοφορίας κυκλοφορίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έκλεισαν χώροι εστίασης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου οι εξαγωγές επηρεάστηκαν κυρίως τους τελευταίους τρεις μήνες. Για τους μήνες αυτούς δεν υπάρχουν ακόμα στατιστικά, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Πέτρου παραγγελίες ακυρώθηκαν και η ζήτηση μειώθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν γύρω στους 7000 τόνους απόθεμα στα ψυγεία των τυροκόμων από 35,000 που εξάγουν συνολικά.

Σημείωσε επίσης ότι στο προηγούμενο lockdown του Μαρτίου δεν είχε επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η ζήτηση, αφού δούλεψαν περισσότερο οι υπεραγορές και δεν έκλεισε εντελώς η εστίαση στην Ευρώπη.

«Ενώ υπήρχε 20-25% αύξηση όπως γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια, πέσαμε ήδη σε αύξηση 10% και λίγο πιο κάτω μέχρι τον Οκτώβρη που υπάρχουν στατιστικά και μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται ότι οι εξαγωγές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», ανέφερε ο κ. Πέτρου.

Το πρόβλημα αυτό εντείνεται, αφού αναμένεται να μείνουν αδιάθετες σημαντικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος για τις οποίες οι τυροκόμοι ήδη έχουν συνάψει συμβόλαια, με βάση την περσινή πρόβλεψη για ζήτηση.

Όπως είπε ο κ. Πέτρου και το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε, αφού πέρυσι δεν υπήρχε γάλα για να ικανοποιηθούν οι εξαγωγές. Επίσης ανέφερε ότι ακόμα περισσότερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος αναμένεται να μείνει αδιάθετη, αφού με νέο διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίου που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο η αναλογία αιγοπρόβειο γάλακτος που πρέπει να περιέχεται στο χαλλούμι αυξάνεται από το 20% στο 25%. Ο κ. Πέτρου θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες αιγπρόβειου γάλακτος για να ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση.

Φόβοι για απευθείας εμπόριο με Τουρκοκύπριους
—————————————

Παράλληλα ο κ. Πέτρου εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις σε σχέση με τις εξαγωγές χαλλουμιού στην μετά-brexit εποχή.

Όπως είπε, χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έθεσε στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών θέμα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει όσο η Βρετανία βρισκόταν στην ΕΕ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε, πιθανόν να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με Τουρκοκύπριους παραγωγούς χαλλουμιού για εξαγωγές στη Βρετανία, οι οποίοι θα παράγουν φθηνότερα αφού δεν θα υπόκεινται σε όλους αυτούς τους ελέγχους που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, το εμπορικό σήμα που για το χαλλούμι που ξαναγράφτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει και τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Πέτρου εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του χαλλουμιού, από κινδύνους που ελλοχεύουν από διάφορες πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!