Ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει εισαγωγές σε νοσοκομεία πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
«Δεν έχουμε δει καθόλου πρόσθετες νοσηλείες μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι είναι πολύ καλά νέα, καθώς βλέπουμε από όλα τα εμβόλια για τα οποία έχουμε πληροφορίες ότι σταθερά αποτρέπουν τη βαρύτερη ασθένεια και τις νοσηλείες σε διάφορες χώρες, σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και σύμφωνα με πρώτα στοιχεία ακόμα και σε χώρες όπου τα νέα στελέχη του ιού είναι πιο συχνά», είπε ο καθηγητής Πόλαρντ μιλώντας στο Sky News.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταβάλλεται σκληρή προσπάθεια να διακριβωθεί ο βαθμός προστασίας, που παρέχει το εμβόλιο της Οξφόρδης έναντι της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Είπε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.
«Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως τα εμβόλια θα έχουν καλό αντίκτυπο κατά αυτής της μετάλλαξης», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους η βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline και η γερμανική CureVac γνωστοποίησαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την παρασκευή ενός εμβολίου επόμενης γενιάς που θα στοχεύει πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Στόχος είναι το εμβόλιο να είναι έτοιμο το 2022.
Παράλληλα, έρευνα στη Βρετανία από την τράπεζα βιολογικών δεδομένων UK Biobank διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός αφού προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχουν ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, το 99% των φορέων είχαν δυνατά αντισώματα τρεις μήνες μετά και το 88% έξι μήνες μετά.