Ανησυχία για εισαγωγή του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στην Κύπρο, εκφράζει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενταθούν τα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι δεν έχουμε ιδιαίτερες αεροπορικές συγκοινωνίες με τη Νότιο Αφρική, αλλά θα μπορούσε να έρθει στη χώρα αν κάποιος ταξιδεύσει μέσω τρίτου αεροδρομίου προς την Κύπρο και μας φέρει τον ιό με αυτόν τον τρόπο. Επίσης μπορεί να γίνει, είτε από ευρωπαϊκές χώρες όπου υπήρξε διασπορά του ιού.
«Έχουμε ακούσει ότι βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ευκρινές από πού έχει κολλήσει ο ιερέας. Είναι θέμα της ιχνηλάτισης πλέον για να δούμε ακριβώς πώς μπήκε ο ιός στην Ελλάδα και σε ποιους έχει μεταδοθεί», σημείωσε.
Ανέφερε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια. «Ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στα αεροδρόμια της Κύπρου με τη στενή επιτήρηση. Τα τεστ σε αυτούς που μας έρχονται, η καραντίνα σε αυτούς που πρέπει, ούτως ώστε να αποφύγουμε την εισαγωγή του ιού στο νησί», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι κάπως διαφοροποιημένο από το αγγλικό στέλεχος. «Έχουν κάποιες κοινές μεταλλάξεις, αλλά και κάποιες που διαφέρουν μεταξύ τους. Οι μεταλλάξεις αυτές αφορούν την πρωτεΐνη ΑΚΙΔΑ, που είναι στην επιφάνεια του κυττάρου και η οποία ευθύνεται για την πρόσδεση του ιού στο κύτταρο και ακολουθεί η μεταφορά του ιού εντός του κυττάρου για πολλαπλασιασμό του», διευκρίνισε.
Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις, συνέχισε, αφορούν το κομμάτι της πρωτεΐνης που προσδένεται στον υποδοχέα και ίσως κάνει αυτή την πρόσδεση πιο εύκολη και αποτελεσματική. «Γι αυτό παρατηρείται και η πιο ευρεία μετάδοση των δύο αυτών στελεχών. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το αγγλικό στέλεχος παρά γαι το νοτιοαφρικανικό», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν είναι πιο θανατηφόρο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευθεί η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού ότι ίσως είναι πιο θανατηφόρο. Οι επιστήμονες τουλάχιστον στην Βρετανία δεν συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα διότι πρώτα από όλα δεν παρακολουθήθηκαν αρκετοί ασθενείς για να διαφανεί αυτό το πράγμα. Κατά επέκταση πρέπει να αναμένουμε. Αλλά από ό,τι εκτιμώ δεν φαίνεται να είναι έτσι τα πράγματα», ανέφερε.
Σε ερώτηση σε ποιο βαθμό είναι διαδεδομένο το αγγλικό στέλεχος του ιού στην Κύπρο, είπε πως δεν γνωρίζουμε. «Από τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, μόνο ένα κρούσμα υπήρξε σε 25 που αναλύθηκαν στην κοινότητα, επομένως τότε ήταν περιορισμένη η μετάδοση», σημείωσε.
Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα, περαιτέρω πτώση τις επόμενες ημέρες
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω στα 100. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε περαιτέρω πτώση. Αν δεν γίνονταν τόσα πολλά τεστ ημερησίως ίσως να είχαμε και διψήφιους αριθμούς αλλά με τα 25,000 τεστ που γίνονται τις τελευταίες ημέρες είναι επόμενο ότι θα ανιχνεύσουμε περισσότερα κρούσματα».
Τόνισε την ανάγκη να εφαρμόζονται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις οι οποίες επαναδραστηριοποιούνται για να μην έχουμε παρεπόμενα. «Τα μέτρα του lockdown απέδωσαν. Κατορθώσαμε να ελαττώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων από 900 στα 100 περίπου. Αυτό πήρε έξι με επτά εβδομάδες να γίνει με τις δύο φάσεις των περιοριστικών μέτρων. Αναμένω ότι θα πέσουν ακόμη πιο κάτω τις επόμενες ημέρες και αν υπάρξει πρόβλημα θα το δούμε σε δυο τρεις εβδομάδες. Το άλλο ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν πέσει και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ σημειώθηκε και μικρή πτώση στις εντατικές», συμπλήρωσε.