19.8 C
Nicosia
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026 | 13:14

Δημοσιονομική παράλυση ξανά στις ΗΠΑ μετά τις εξελίξεις στη Μινεάπολη

Nέα δημοσιονομική παράλυση έχει οδηγήσει ξανά τις ΗΠΑ σε μερικό shutdown, από το πρωί του Σαββάτου, εξέλιξη που πυροδότησαν οι εξελίξεις στη Μινεάπολη και οι αντιδράσεις για τις μεθόδους της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE).

Η νέα κρίση ωστόσο μέχρι στιγμής μοιάζει να έχει περιορισμένες συνέπειες. Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε χθες Κυριακή «πεπεισμένος» ότι θα μπορέσει να διεξαχθεί, ως αύριο Τρίτη, ψηφοφορία στο σώμα για να λάβει τέλος η δημοσιονομική παράλυση.

Τρεις μήνες μετά το πιο μακρό shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αναμενόταν να πάρει τον δρόμο της τον Ιανουάριο–ωσότου οι θάνατοι της Ρενέ Γκουντ και πάνω απ’ όλα του Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη άλλαξαν τα δεδομένα.

Οι τραγωδίες που προκάλεσαν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη χώρα, εξώθησαν τους δημοκρατικούς να αρνηθούν να δώσουν λευκή επιταγή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, που έχει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις εναντίον των παράτυπων μεταναστών στη Μινεσότα.

Οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία από την Κάτω Βουλή

Συμφωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με δημοκρατικούς γερουσιαστές την Πέμπτη είχε ανοίξει τον δρόμο για ταχύ τερματισμό της κρίσης.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τώρα από την κάτω Βουλή, επίσης με ισχνή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, να εγκρίνει το κείμενο δημοσιονομικής φύσης που θα επιτρέψει να μην τεθούν από τεχνική άποψη στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί.

Ερωτηθείς από το NBC News για τις πιθανότητες υιοθέτησης του κειμένου ο «speaker» Τζόνσον δήλωσε χθες «πεπεισμένος» ότι «θα έχει γίνει ως (αύριο) Τρίτη».

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες, όχι μόνο πολιτικές. Από τη μια, χειμερινή καταιγίδα ενδέχεται να περιπλέξει την επιστροφή των βουλευτών στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να ξαναρχίσει σήμερα η συζήτηση.

Από την άλλη η δημοκρατική μειοψηφία της κάτω Βουλής δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφές αν θα μιμηθεί τη κοινοβουλευτική ομάδα της παράταξης στη Γερουσία, αν δηλαδή κάποια μέλη της θα ψηφίσουν υπέρ της ρεπουμπλικανικής πρότασης, για να τερματιστεί η παράλυση του κράτους.

Ο κ. Τζόνσον άφησε να εννοηθεί χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η πολύ μικρή πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς να υπολογίζει στους δημοκρατικούς. «Ναι, έχω μόνο μια ψήφο περιθώριο για το υπόλοιπο 2026», είπε και πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα της παράταξής του θα «κάνει αυτό που είναι υπεύθυνο» και θα «χρηματοδοτήσει το κράτος».

Η θέση της ΚΟ της αντιπολίτευσης αναμενόταν να εξεταστεί χθες το απόγευμα, είπε στο ABC News ο επικεφαλής της Χακίμ Τζέφρις.

Χθες ο Χακίμ Τζέφρις επέμεινε ότι το υπουργείο πρέπει να υποβληθεί «σε μεταρρύθμιση σε βάθος» και αξίωσε οι αστυνομικοί να φορούν κάμερες στα σώματά τους και να τους απαγορευτεί να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣΔημοσιονομική παράλυση ξανά στις ΗΠΑ μετά τις εξελίξεις στη Μινεάπολη