15.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 18:22

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις- Σε εξέλιξη σύσκεψη για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας έπειτα από τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως κρούσματος με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, η οποία φέρεται να είναι από τις πιο επικίνδυνες.

Στο μεταξύ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετέβησαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Από σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στη Μητρόπολη, τις ενορίες και το δημαρχείο. Οι ειδικοί αποκλείουν την ενδοεκκλησιαστική διασπορά.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. (Το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης) Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά», ανέφερε μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό από πού προήλθε. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητά του πως αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα συνολικά κρούσματα με βρετανική μετάλλαξη είναι 173 και ένα με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Συνοψίζοντας τις δημοσιεύσεις για τα νέα στελέχη και την επίδραση τους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊου, οι καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν πως οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν επιφέρουν κάποια συνέπεια στις ιδιότητες του ιού αλλά μερικές μπορούν να το καταστήσουν πιο μολυσματικό ή απειλητικό για τον ξενιστή, δηλαδή τον άνθρωπο. Παραδείγματα αποτελούν τα στελέχη Β.1.1.7, ή Β.1.351 από Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Αφρική, αντίστοιχα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις τα νέα στελέχη προκαλούν σοβαρότερη νόσο. Το στέλεχος του ιού από τη Νότιο Αφρική πιθανόν να είναι πιο μολυσματικό, κάτι που αν ισχύει, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του.

Το κρίσιμο ερώτημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι αν τα νέα στελέχη του 2021 μπορούν να διαφύγουν της ανοσιακής απάντησης που επάγεται από τα εμβόλια, υπογραμμίζουν οι καθηγητές.

«Η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού»

Επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψαςέκανε σήμερα λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην πανδημία. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας», εξήγησε.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού», επεσήμανε ο κ. Σύψας. «Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε, ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.« Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοϊό να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις, δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό.

Όπως ο ίδιος τόνισε αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νοσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλα πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό».

«Η κορυφή του παγόβουνου»

Εξίσου ανήσυχος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος . «Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Μega, ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!