Αρκετά νέα δεδομένα στις συναλλαγές Κύπρου – Βρετανίας, δημιουργεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, λόγω Brexit.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Online Conference με θέμα «Brexit: Το νέο τοπίο και η Κύπρος» που οργάνωσε η εταιρεία FMW Financial Media Way.
Στο Conference μίλησαν:
- Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.
- Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Λεωνίδας Πασχαλίδης.
- Η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων κα Κυριακή Μυριανθοπούλου.
- Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκος Ιορδάνου.
- Το Μέλος του Δ.Σ. της KPMG και Διευθυντής Τμήματος Έμμεσης Φορολογίας της KPMG κ. Μιχάλης Γρέκας.
- Ο δικηγόρος-Συνέταιρος Επικεφαλής Τμήματος Ευρωπαϊκού και Κανονιστικού Δικαίου Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι κ. Παντελής Χριστοφίδης.
Στην εισαγωγή του ο συντονιστής της συζήτησης Διευθυντής της FMW κ. Ιωσήφ Ιωσήφ είπε ότι όπως όλοι γνωρίζουμε, η Βρετανία μετά από δημοψήφισμα που διενήργησε αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εξέλθει από την Ενωμένη Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε, πυροδότησε πολλές συζητήσεις και πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Οι διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε πέρασαν μέσα από σκληρό πάρε-δώσε και διήρκεσαν αρκετό καιρό. Κατά διαστήματα, μάλιστα, πολλοί προέβλεπαν ότι οι δύο πλευρές δεν θα κατέληγαν σε συμφωνία και τα πράγματα θα οδηγούνταν σε ένα άτακτο Brexit. Τελικά και κάτω από την πίεση να μην κοπούν εντελώς οι σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και Ε. Ένωσης, επιτεύχθη η γνωστή συμφωνία 1.200 σελίδων μεταξύ των δύο πλευρών. Μια συμφωνία, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έγινε στα πλαίσια ενός εκατέρωθεν συμβιβασμού για να αποφευχθεί το σκληρό Brexit, που θα είχε καταλυτικές επιπτώσεις όχι μόνο πάνω στη Βρετανία, αλλά και στην ίδια την Ε. Ένωση.
Όπως τονίστηκε στο Conference, η συμφωνία αυτή περιέχει αρκετά θολά και αδιευκρίνιστα σημεία και δεν δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.
Κύριος χορηγός του συνεδρίου ήταν KPMG και υποστηρικτής του συνεδρίου ο Δικηγορικός Οίκος Λ. Παπαφιλίππου και ΣΙΑ ΔΕΠΕ. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ και διαδικτυακός χορηγός ήταν η ιστοσελίδα nomisma.com.cy.