Όλοι ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουν όλα τα παιδιά πίσω στο σχολείο τους το συντομότερο, γιατί πλέον μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά ότι κάθε καθυστέρηση που παρουσιάζεται επιβαρύνει το εκπαιδευτικό σύστημα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργικού για επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στις 8 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είπε ότι η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη το μεσημέρι «αρχικά μας έχει ξαφνιάσει γιατί η ενημέρωση και η πληροφόρηση που είχαμε εμείς από διάφορες πηγές αλλά και από τα ΜΜΕ έλεγαν ότι θα είχαμε επιστροφή τελειόφοιτων μαθητών και της Δημοτικής από την 1η Φεβρουαρίου».
«Σίγουρα μας έχει στεναχωρήσει η καθυστέρηση της επιστροφής των τελειόφοιτων και όχι μόνο τούτο. Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι θα καθυστερήσει και η σταδιακή επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών. Από την άλλη μπορούμε να πούμε ότι σχετικά είμαστε και ικανοποιημένοι γιατί οι τελειόφοιτοι μαθητές τελικά είναι στις προτεραιότητες της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που αρχής γενομένης από τις 8 του Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
Όπως είπε, δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα είναι εφικτή η επιστροφή των υπόλοιπων παιδιών στις 15 Φεβρουαρίου και αν θα επιστρέψουν όλες οι τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης ή θα επιστρέψουν μόνο τα παιδιά του Γυμνασίου και θα παραμείνουν τα παιδιά του Λυκείου και της Τεχνικής για να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τους τελειόφοιτους που θα επιστρέψουν νωρίτερα.
«Είναι κάτι το οποίο φαντάζομαι θα διευκρινιστεί και με βάση τα επιδημιολογικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσει η Κύπρος στις επόμενες ημέρες. Όλοι ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουν όλα τα παιδιά πίσω στο σχολείο τους το συντομότερο, γιατί πλέον μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά ότι κάθε καθυστέρηση που παρουσιάζεται επιβαρύνει το εκπαιδευτικό σύστημα», σημείωσε.
Το στοίχημα πλέον, συνέχισε ο κ. Διονυσίου, είναι αν θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.
«Θεωρούμε ότι πλέον το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη ανασχεδιασμό της σχολικής χρονιάς από ότι είχε αρχικά προγραμματίσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβριο του 2020. Σίγουρα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα εφόσον παρατείνεται η παραμονή των παιδιών στο σπίτι. Πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις πλέον. Επίσης, με την συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών εταίρων θα πρέπει να εξευρεθεί ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος, εφόσον χάθηκε πάρα πολύς διδακτικός χρόνος», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «ο μεγάλος προβληματισμός» που θα καταθέσουν στο Υπουργείο, και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς εταίρους είναι το «ποια ουσία πλέον κυνηγούμε;».
«Θέλουμε με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών στο να καλύψουν με άλλες ταχύτητες την ύλη για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε εξετάσεις τέλος Ιουνίου, για να πιάσουμε ένα βαθμό στο απολυτήριο, που ίσως να μην είναι αντικειμενικός και ρεαλιστικός ή ίσως στον χρόνο που έμεινε να πρέπει να επικεντρωθούμε να καλύψουμε κενά και ελλείψεις που δημιουργήθηκαν για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας καλύτερα για την νέα σχολική χρονιά;. Βασικά, αυτοί είναι οι προβληματισμοί», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν θα έχουν ως Συνομοσπονδία επαφές με τον Υπουργικό Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς εταίρους, ο κ. Διονυσίου είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μια σειρά από συναντήσεις και πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Διευθυντή Τεχνικής Εκπαίδευσης, τον Ηλία Μαρκάτζιη, θα έχουν συνάντηση με το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, τον Λούη Κυπριανού.
«Είμαστε σε επαφές με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους μαθητές, την ΠΣΕΜ, και θα επιδιώξουμε συνάντηση και με την Παιδοβουλή και στη συνέχεια θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον Υπουργό Παιδείας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, ο κ. Διοινυσίου είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και σημείωσε ότι «ένα από αυτά είναι οι τελειόφοιτοι μαθητές, οι οποίοι επιστρέφουν στις 8 Φεβρουαρίου και να παρακαλούμε ότι δε θα ξανά κλείσουν τα σχολεία».
«Σίγουρα για τους τελειόφοιτους μαθητές είναι άμεσα αναγκαίο να γίνει αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης και να τους ανακοινωθεί το συντομότερο, έτσι να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να προετοιμαστούν έγκαιρα, χωρίς άγχος όπως το είχαμε ζήσει τον περασμένο Μάιο. Μετά έχουμε και τους υπόλοιπους μαθητές, του Γυμνασίου και της Α΄, Β΄ Λυκείου και Τεχνικής. Έχουμε αρκετά θέματα και με αυτούς μαθητές, δηλαδή θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης και για τους μαθητές του Γυμνασίου. Θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αξιολογηθούν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και Τεχνικής, εφόσον τα τετράμηνα είχαν ακυρωθεί και ο βαθμός που ξέρουν τώρα είναι ενδεικτικός και είναι μόνο το 60% του προφορικού λόγου», συμπλήρωσε.
Πρέπει, συνέχισε ο κ. Διονυσίου, να ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια εισδοχής στα αθλητικά και μουσικά σχολεία, που πρέπει οι μαθητές να δηλώσουν τον επόμενο μήνα.
«Ξέρουμε ότι έγινε αναστολή όλων των πρωταθλημάτων κάτω των 17 χρονών που προσμετρούν ως κριτήρια για εισδοχή στα αθλητικά σχολεία. Σίγουρα, για μας είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των ΚΙΕ. Εξυπηρετούνται χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν μεγάλα ποσά στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Επίσης, έχουμε το θέμα με την συμβουλευτική υπηρεσία. Οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν τους κλάδους σπουδών για τις παγκύπριες εξετάσεις. Επίσης, οι μαθητές του Γυμνασίου πρέπει να διαλέξουν για Λύκειο ή Τεχνική. Τα σχολεία είναι κλειστά, τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου λένε ότι τέλος του Φλεβάρη θα πρέπει να δηλώσουν . Άρα, εφόσον δεν είχαν επαφή με τους Συμβούλους, θα πρέπει να δοθεί παράταση», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, υπάρχουν και θέματα, «όπως η νομοθεσία για την Ειδική Εκπαίδευση, που έμεινε στάσιμο, οι κανονισμοί λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, οι μαθητές με την μεταναστευτική βιογραφία, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου σχολείου, που φάνηκαν πολλές αδυναμίες το τελευταίο καιρό».
Ερωτηθείς αν έχουν ενημέρωση αν τα rapid test θα γίνονται και στους μαθητές, ο κ. Διονυσίου είπε ότι συζητείται το θέμα με τα rapid test και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκε και στη δημοσιότητα, λέει ότι είναι για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους.
«Όμως, στην περίπτωση που θα πρέπει να επιβληθεί και στους μαθητές και να είναι και προαπαιτούμενο, σίγουρα εμάς δεν μας βρίσκει αρνητικούς εφόσον πλέον έχουμε να επιλέξουμε την φυσική παρουσία των παιδιών μέσα στα σχολεία και εξάλλου η διενέργεια ενός rapid test στην τελική πλέον είναι για την προστασία του ίδιου του ατόμου που το πραγματοποιεί αλλά και για τους οικείους του. Η υγεία κι η προστασία είναι πλέον θέμα όλων μας και έτσι θεωρούμε ότι δεν θα είναι αρνητικό αν θα πρέπει να επιβληθεί και η διενέργεια εκ των προτέρων του rapid test στους τελειόφοιτους», κατέληξε.