Η Ουκρανία ελέγχει σχεδόν το 90% της στρατηγικής βορειοανατολικής πόλης Κουπιάνσκ, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας ωστόσο να δηλώνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση στην πόλη ήταν ανεπιτυχής.
Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου δήλωσε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο του Κουπιάνσκ. Το Κίεβο αρνήθηκε ότι η πόλη είχε αλλάξει χέρια και ένας Ουκρανός διοικητής δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει τμήματα της σε μια επιχείρηση που περικύκλωσε ρωσικά στρατεύματα.
«Χάρη στις ενεργές επιχειρήσεις έρευνας και κρούσης, καταφέραμε να απωθήσουμε τους (Ρώσους) από το Κουπιάνσκ και να πάρουμε τον έλεγχο σχεδόν του 90% του εδάφους της πόλης», έγραψε στο Telegram την Τετάρτη ο Ολεξάντρ Σύρσκι, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε αργότερα σε τηλεοπτική συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να πάρουν τον έλεγχο του Κουπιάνσκ.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο Κουπιάνσκ, έναν στρατηγικά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Επίσκεψη του Ζελένσκι στο Κουπιάνσκ την προηγούμενη εβδομάδα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε μια φωτογραφία του στην είσοδο του Κουπιάνσκ την περασμένη εβδομάδα. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε τη σημασία των ουκρανικών επιτυχιών στην πρώτη γραμμή «ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να επιτύχει αποτελέσματα στη διπλωματία».

Πιέσεις στην Ουκρανία για εδαφικές παραχωρήσεις
Το Κίεβο δέχεται πιέσεις να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον τερματισμό της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αντεπίθεση στο Κουπιάνσκ, εάν επιβεβαιωθεί η επιτυχία της, έρχεται σε αντίθεση με μια τάση που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο, αν και με αυτό που το Κίεβο χαρακτήρισε ως βαριές απώλειες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ για το Κίεβο στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία σε αυτό που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «επώδυνο» ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων.
Η Μόσχα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από εδάφη που έχει κατασχέσει και θέλει η Ουκρανία να εγκαταλείψει το υπόλοιπο τμήμα της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία που δεν ελέγχει η Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός λέει ότι ελέγχει πάνω από το 19% της Ουκρανίας. Ο Μπελούσοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία κατέλαβε το ένα τρίτο περισσότερο έδαφος στην Ουκρανία το 2025 από ό,τι το 2024 και ότι οι ρωσικές επιδρομές μείωσαν στο μισό την ουκρανική ικανότητα παραγωγής ενέργειας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες.
Πηγή: Reutes



