25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025 | 13:54

Ετήσια Γενική Συνέλευση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου 2025

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, στο ξενοδοχείο NissiBlu Beach Resort στην Αγία Νάπα, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Σταύρος Σταύρου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου κ. Ντίνος Τουμαζής, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Δρ. Σίμο Ιωάννου. Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Χαράλαμπου Μανώλη.

Ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε στην ουσιαστική συνεργασία με το ΕΒΕΑ και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους περιλαμβανομένων των δράσεων για προώθηση των ΑΠΕ καθώς και στις πρωτοβουλίες για στήριξη των επιχειρήσεων. Παρουσίασε επίσης τα μέχρι στιγμής εντυπωσιακά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με έσοδα €2,5 δισ. ως τον Αύγουστο και αύξηση αφίξεων κατά 10,3% συγκριτικά με πέρσι, με πέραν των 3,6 εκατομμυρίων επισκεπτών το πρώτο ενιάμηνο του 2025.

Ο κ. Σταύρου τόνισε την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, σημειώνοντας ότι με σωστό σχεδιασμό και στήριξη, μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω πράσινων μεταφορών, αγροδιατροφικής καινοτομίας και τουρισμού τεσσάρων εποχών. Ο κ. Τουμαζής, από την πλευρά του αναφέρθηκε στη δημιουργικότητα των Αμμοχωστιανών επιχειρηματιών παρά τις συνθήκες της προσφυγιάς, εκφράζοντας την ευχή η επόμενη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΑ να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμμοχώστου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου επεσήμανε ότι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Αμμόχωστος παραμένει βίαια αποκομμένη από τους νόμιμους κατοίκους της και υπογράμμισε ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης υπό διοίκηση ΟΗΕ αποτελεί μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και το ύψιστο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ανέλυσε τις σημερινές προκλήσεις του επιχειρείν όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και δανεισμού, ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικού δυναμικού και εισηγήθηκε μέτρα για στήριξη των ΜμΕ, ανάμεσα σε άλλα, φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα. Ειδική μνεία έκανε στον τουρισμό της επαρχίας ως βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και στην ανάγκη άρσης πολεοδομικών στρεβλώσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη της περιοχής. Γνωστοποίησε τα έργα υποδομής της ελεύθερης Επαρχίας τα οποία αναμένεται να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης βάσει εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2025 και παρουσίασε τη δράση του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, αναδεικνύοντας τον ρόλο του μέσα από συνεργασίες, διαβουλεύσεις, επαφές κτλ. αλλά και στήριξη κοινωνικών ζητημάτων. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε τη διαχρονική προσήλωση του Επιμελητηρίου στο να:

  • Αγωνίζεται για την επιστροφή στη Βασιλεύουσα και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη και για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των προσφύγων
  • Διεκδικεί πολιτικές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη
  • Βρίσκεται παρόν όπου διαμορφώνονται αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων βουλευτές της Αμμοχώστου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Επαρχίας, κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και επιχειρηματίες – μέλη, φίλοι και συνεργάτες του ΕΒΕΑ, αναδεικνύοντας τη σημασία της εκδήλωσης για την επιχειρηματική και κοινωνική ζωή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΕτήσια Γενική Συνέλευση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου 2025