Αίρει το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου μετά από 65 χρόνια, η Νορβηγία, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Για την απόφαση ,ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώθηκε από τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Νορβηγίας, που μου διαβίβασε σήμερα ο @EspenBarthEide, να ανοίξει τις αιτήσεις για την εξαγωγή αμυντικού και διπλής χρήσης εξοπλισμού για στρατιωτική χρήση προς την Κύπρο. Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας» έγραψε σε ανάρτησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
I warmly welcome Norway’s decision, conveyed today by @EspenBarthEide, to open applications for the export of defence-related and dual-use products for military use to Cyprus. A significant step in strengthening our bilateral defence cooperation,
— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 7, 2025
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η άρση του εμπάργκο που ίσχυε από το 1959 συνιστά μια εξέλιξη ιδιαίτερης πολιτικής και διπλωματικής σημασίας, καθώς τερματίζει ένα περιοριστικό καθεστώς που παρέμενε σε ισχύ για περισσότερο από έξι δεκαετίες. Το εμπάργκο είχε επιβληθεί τότε στο πλαίσιο γενικής πολιτικής της Νορβηγίας να μην εξάγει οπλισμό σε χώρες όπου υπάρχει πόλεμος, απειλή πολέμου ή εσωτερική σύρραξη.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης της Νορβηγίας να αναθεωρήσει το πλαίσιο εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού προς την Κύπρο αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου, αλλά και ως παράγοντα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ίδια πηγή.
Η ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου
«Η Κύπρος αντιμετωπίζεται πλέον ισότιμα – όπως αρμόζει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερασπίζεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης» αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κ. Λετυμπιώτης.
Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει: «Η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου μετά από 65 χρόνια. Μια ιστορική απόφαση, αποτέλεσμα στοχευμένης διπλωματικής προσπάθειας και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου και παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος αντιμετωπίζεται πλέον ισότιμα – όπως αρμόζει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερασπίζεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης.
Από το 1959 έως σήμερα, η ιστορία κλείνει έναν κύκλο. Η νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου – Νορβηγίας ξεκινά με εμπιστοσύνη, συνεργασία και κοινό όραμα για ασφάλεια και σταθερότητα».



