Στόχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών μέσα από τις τροποποίηση των νομοθεσιών που αφορούν το πόθεν έσχες των πολιτειακών αξιωματούχων και των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, που έχει ενώπιον της, είναι να βρεθεί η φόρμουλα μέσα από το διαχωρισμό των εξουσιών, ώστε να υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες και τα μέλη του δικαστικού σώματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο σκοπός της Επιτροπής είναι όλα τα σχετικά νομοθετήματα να ψηφιστούν σε νόμους πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής.
Σε δηλώσεις του για τη συνεδρία της 27ης Ιανουαρίου, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε τις 12 τροποποιήσεις των νομοθεσιών για το Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Βουλευτών και άλλων κρατικών αξιωματούχων και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έχει ενώπιον της, είπε ότι η Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες, τη χρησιμοποίηση τεχνοκρατών στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται, τη διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων και τη διαφάνεια μέσα από την απλοποίηση των εντύπων που υποβάλλονται.
Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις έχουν στόχο να ανατεθεί σε τεχνοκράτες ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών και διευκρίνισε ότι θα διορίζεται από το Κοινοβούλιο μια επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες και η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εργοδοτήσει εγκεκριμένους, νόμιμους λογιστές, οι οποίοι θα είναι υπόχρεοι να ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών, των Υπουργών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εκδώσουν έκθεση για τον έλεγχο τους.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι γίνεται συζήτηση ώστε να βρεθεί ο τρόπος το Πόθεν Έσχες να επεκταθεί και στο δικαστικό σώμα, στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι για τη συζήτηση του θέματος αυτού θα ζητηθεί συνάντηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι επεμβαίνουμε σε μια ανεξάρτητη εξουσία, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να εκφράσουμε την κοινωνία των πολιτών, η οποία απαιτεί από όλους μας διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών μας.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι πρόθεση της Βουλής είναι είτε να εντάξει στους νόμους που συζητά το πόθεν έσχες των Δικαστών είτε να περιλάβει στους νόμους που θα ψηφίσει γενική ρήτρα η οποία θα διαλαμβάνει ότι όλες οι ανεξάρτητες εξουσίες οφείλουν να εφαρμόσουν δικό τους έλεγχο Πόθεν Εσχες και να τον δημοσιοποιούν, προσθέτοντας ότι μπορεί να συζητηθεί με το Ανώτατο Δικαστήριο, η όποια άλλη εισήγηση.
Ο κ. Ζαχαρίου συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών θέλει να επεκτείνει τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των συζύγων και των ανηλίκων τέκνων των ελεγχόμενων αξιωματούχων ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα.
Υπενθύμισε ότι η δημοσιοποίηση των προαναφερθέντων στοιχείων περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε σε νόμο, αλλά πριν ψηφιστεί σε νόμο αφαιρέθηκε η σχετική πρόνοια από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σημείωσε επίσης ότι η Βουλή στοχεύει στην επίτευξη ομοιομορφίας στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για αυτό και θα δώσει την ευκαιρία σε τεχνοκράτες να ετοιμάσει μία φόρμα με συγκεκριμένες οδηγίες ώστε ακόμα και ο απλός πολίτης, που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις να είναι σε θέση να προβαίνει σε σύγκριση των περιουσιακών στοιχείων.
«Θεωρούμε ότι πλέον αποτελεί κοινωνική απαίτηση ο ολοκληρωτικός έλεγχος των στοιχείων μας και η πλήρης διαφάνεια», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαρίου.
Ερωτηθείς εάν έχει αποκομισθεί η αίσθηση ότι τα γεγονότα και οι εξελίξεις ωθούν και τη δικαστική εξουσία στον έλεγχο Πόθεν Έσχες, ο κ. Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Γενική Εισαγγελία φέρουν ένσταση σε θέσπιση νομοθεσίας για το πόθεν έσχες των Δικαστών, επειδή υπάρχει δεδικασμένο και θα είναι αντισυνταγματική.
Περαιτέρω ο κ. Ζαχαρίου υπέδειξε ότι οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν και από τότε μέχρι αυτές της ημέρες βιώσαμε και μέσα στη Βουλή μία κόντρα μεταξύ Ανωτάτου Δικαστηρίου και Γενικού Εισαγγελέα, βιώσαμε μια γενική αμφισβήτηση προς τους πάντες από την κοινωνία και εκείνο που θέλουμε είναι όλες οι εξουσίες, ανεξάρτητα και χωρίς η μία να επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της άλλης, να κάμει αυτό που αρμόζει και ζητά η κοινωνία, δηλαδή διαφάνεια στο Πόθεν Έσχες για όλους.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζαχαρίου είπε πως η Επιτροπή Θεσμών έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει στόχο να ψηφίσει σε νομοθεσίες θέματα που αφορούν σε 3 διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Greco. Πρόσθεσε πως η μια αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, τη συζήτηση του οποίου έχει ολοκληρώσει και την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στην Ολομέλεια της Βουλής, η δεύτερη είναι το Πόθεν Έσχες και η τρίτη είναι ο έλεγχος των λόμπι.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ