11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 21:44

Οι αποφάσεις του Υπουργικού – Χαλαρώσεις αλλά… με το σταγονόμετρο

Τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνοντας την 1η φάση της στρατηγικής άρσης των μέτρων, που αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής: Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων, απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα: Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα άτομα.

Εμβολιαστική κάλυψη

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Παρά την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί έχουμε παραγγείλει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα αναλογούν στον πληθυσμό της Κύπρου. Το ενδιαφέρον για εμβολιασμό στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό μας χαροποιεί. Ο στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών καθώς και των επαγγελματιών υγείας της 1ης γραμμής, και μέχρι το τέλος του Μάρτη, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να έχουν εμβολιαστεί 100.000 συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «θα αποφορτίσουμε και παράλληλα θα θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας με αυξημένο κίνδυνο βαρείας νόσησης και νοσηλείας».

Είπε, επίσης, ότι η εμβολιαστική θωράκιση μιας κρίσιμης ομάδας του πληθυσμού θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το πλάνο αποκλιμάκωσης με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Κατά την ανακοίνωση της 1ης φάσης της στρατηγικής άρσης των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι βρισκόμαστε στην 3η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2021 «και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μας επιτρέπει να αρχίσουμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων».

«Τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώμονα μόνο τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά λαμβάνουν υπόψη κι άλλους επιδημιολογικούς δείκτες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία που παραμένει αρκετά δύσκολη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε συνάρτηση με τη μείωση των κρουσμάτων, και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, ενώ η προσοχή μας επικεντρώνεται στα άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από την επιδημιολογική εικόνα, το σχέδιο δράσης σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει εκπονηθεί, λαμβάνει υπόψη το τρίπτυχο «τεστ-εμβολιασμοί-αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων», χωρίς να αγνοούμε τις συστάσεις για εγρήγορση στις ανησυχίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιθετική εξάπλωση και μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του ιού, αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά στα θέματα του εμβολιασμού.

«Με βάση τις πιο πάνω παραμέτρους, θέλουμε να αποφύγουμε βεβιασμένες κινήσεις υψηλού ρίσκου που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο να επανέλθουμε το γρηγορότερο αλλά με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε, επιπρόσθετα ότι τους τελευταίους μήνες σημαντικό όπλο στη στρατηγική για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μεγάλος αριθμός rapid test αντιγόνου που διενεργούνται στην κοινότητα και τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν γρήγορη και αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο.

«Συνεπώς, αξιοποιώντας το εργαλείο των rapid test, και για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε χώρους εργασίας και γενικότερα στον πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει πλάνο στοχευμένου ελέγχου με rapid test στους χώρους εργασίας για όλες τις ομάδες εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιούνται», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο, στη βάση της στρατηγικής, θα υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test το οποίο θα παραχωρείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω των μονάδων δειγματοληψίας.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, και στη βάση των πιο πάνω εξαγγελιών, από αύριο και μέχρι την Κυριακή θα υλοποιείται πρόγραμμα εξέτασης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

«Ταυτόχρονα, από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test του 20% του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία ισχύ rapid test το 20% των εργαζομένων τους. Για υλοποίηση του στόχου αυτού, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας από αύριο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας με ασφάλεια προϋποθέτει την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Είναι θερμή παράκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους, τις συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, προς τις επιχειρήσεις, να μεριμνήσουν για την επιμελή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών. Την ίδια ώρα, όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία που έχουν την ευθύνη για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων είναι συντεταγμένα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τώρα ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν την περίοδο των γιορτών και μετά.

«Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε τον απολογισμό των μέτρων που θα εφαρμοστούν από τώρα και ανάλογα θα είναι τα βήματα για περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιορισμών. Επαναλαμβάνω ότι τα βήματα αποκλιμάκωσης θα πρέπει να είναι προσεκτικά, ώστε να απομακρυνθούμε ακόμη περισσότερο από τη μη ασφαλή ζώνη» είπε.

Σε ερώτηση εάν εκτιμάται πως με τα νέα μέτρα θα συνεχίσει να καταγράφεται μείωση στο ποσοστό θετικότητας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι με την αποκλιμάκωση των μέτρων «πιθανόν να υπάρξει μια έξαρση» όπως έγινε και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Μάλτα.

«Με την εφαρμογή τώρα της στρατηγικής όπως όλοι όσοι επαναδραστηριοποιούνται να ελέγχονται, όπως και το 20% των εργαζομένων σε εβδομαδιαία βάση, στόχος είναι ακριβώς να υπάρχει μια συνεχής επιτήρηση μέσω των τεστ της επιδημιολογικής εικόνας, να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές εξάρσεις για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ποσοστό θετικότητας σε χαμηλά επίπεδα», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν θα αυξηθεί ο αριθμός των SMS ανά ημέρα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως δεν διαφοροποιείται κάτι άλλο πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα προστεθεί και 9η κατηγορία στο Έντυπο Β για τις μετακινήσεις προς κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, ενώ σε ό,τι δε αφορά στις επισκέψεις σε οικίες μέχρι 2 ατόμων 1ου και 2ου βαθμού συγγένειας, διευκρίνισε ότι θα προστεθεί η ρύθμιση στο SMS αρ. 5.

Κληθείς να αναφέρει εάν τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παρέχονται, ο κ. Ιωάννου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι στόχος της αποκλιμάκωσης «είναι να περιορίζουμε όσο γίνεται την κινητικότητα και τις επαφές, άρα αντιλαμβάνεστε, με το να αναβάλουμε έστω μια εβδομάδα να μην ανοίξουν ταυτόχρονα αλλά σε δύο στάδια, επιτυγχάνεται και αυτός ο στόχος, ούτως ώστε εάν υπάρξει πρόβλημα να μπορέσουμε έγκαιρα να μπορούμε να επέμβουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα γίνουν rapid test και στους τελειόφοιτους μαθητές που επιστρέφουν στις 8 Φλεβάρη στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο, είπε, το προσωπικό των σχολικών μονάδων θα εξεταστεί.

Ερωτηθείς εάν έχει γίνει περαιτέρω διερεύνηση για την ύπαρξη του νέου στελέχους του ιού στην κοινότητα, ο κ. Ιωάννου εξήγησε τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για να εμποδίσει την εξάπλωσή του στην κοινότητα και όπως είπε, «είμαστε η μόνη χώρα που όλοι όσοι έρχονται μπαίνουν σε εφτά μέρες περιορισμό κάτω από την εποπτεία του Κράτους».

«Στην Αγγλία τώρα θα το κάνουν για όσους επιστρέφουν στην χώρα. Επίσης, κάποιες άλλες χώρες σκέφτονται να κάνουν PCR τεστ, που εμείς το κάνουμε από τον Δεκέμβριο. Άρα λαμβάνονται όλα τα μέτρα και μελετούμε ακόμα ένα μέτρο που θα ανακοινωθεί όταν αποφασιστεί», σημείωσε.

Σε παρέμβαση του, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης εξήγησε ότι υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Εμείς από πλευράς μας στις εισηγήσεις μας λαμβάνουμε υπόψη πολλές παραμέτρους, με στόχο ένα, τη Δημόσια Υγεία. Λαμβάνουμε υπόψη, εκτός από τους επιδημιολογικούς δείκτες, και άλλες παραμέτρους. Τους νοσηλευόμενους, μια πολύ σημαντική παράμετρο που πρέπει να κοιτάζουμε και φυσικά όλες τις καινούριες εξελίξεις. Μια από αυτές είναι η μετάλλαξη, η οποία ξέρουμε ότι μεταδίδεται, έχει εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες, αλλά και άλλα πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα και το ότι μπήκαμε στους χειμερινούς μήνες. Άρα το κλειδί είναι ένα, η ατομική ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ο καθένας. Για αυτό κιόλας στις επιφυλάξεις μας ήταν ότι αυτή η διάρκεια των αυστηρών μέτρων ήταν τρεις εβδομάδες. Όλο αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει πάρα πολλές παραμέτρους και πάρα πολλές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιούτης είπε, επίσης, πως κάποια από τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα πρέπει να αναθεωρηθούν ίσως ανάλογα με αυτά που θα ανοίξουν.

«Άρα σε όλο αυτό πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αλλά επαναλαμβάνω το κλειδί βρίσκεται στη δική μας συμπεριφορά πρώτα και έπειτα στην σωστή τήρηση και επιτήρηση των πρωτοκόλλων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η κατάσταση αξιολογείται και οι αποφάσεις για την αποκλιμάκωση στηρίζονται στον βαθμό επικινδυνότητας του κάθε τομέα, τις εισηγήσεις των ειδικών και του ECDC.

«Αναλόγως με την επιδημιολογική εξέλιξη, υπάρχει πλάνο, έχουν μπει κάτω οι δείκτες, είναι η αθροιστική επίπτωση, οι συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ, το ποσοστό θετικότητας, κοκ. Έχουν μπει τα δεδομένα αυτά κάτω και βάσει των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες, έχουμε υπόψη μας τι έπεται για να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις», πρόσθεσε.

Για αυτό πάμε με σταδιακή αποκλιμάκωση, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «διότι με μια απότομη αποκλιμάκωση πιθανόν να υπάρξει έξαρση».

Σε ερώτηση γιατί δεν επαναλειτουργεί ο τομέας του πολιτισμού, ο κ. Ιωάννου αφού είπε ότι αναγνωρίζουν τη σημασία του πολιτισμού ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ο πολιτισμός, είναι και ο αθλητισμός είναι και πολλές άλλες δραστηριότητες, αλλά δυστυχώς πρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα γυμναστήρια και γενικά τον χώρο του αθλητισμού, και απαντώντας σε αναφορές παραγόντων ότι δεν υπήρχαν κρούσματα στους χώρους αυτούς, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κρούσματα υπήρχαν και στα γυμναστήρια και στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους χώρους.

«Εν πάση περιπτώσει όμως, υπάρχει αυτή η αξιολόγηση του κινδύνου μετάδοσης και με αυτή την αξιολόγηση προχωρούμε είτε στην κλιμάκωση, είτε στην αποκλιμάκωση των μέτρων. Είναι θέμα καθαρά επιδημιολογικών δεδομένων. Δεν είναι της ώρας να σας αναλύσω γιατί σε ένα κατάστημα που κάνεις δέκα λεπτά και φοράς μάσκα δεν είναι το ίδιο από ένα γυμναστήριο που γυμνάζεσαι χωρίς μάσκα, όπου υπάρχει εφίδρωση και αναπνοές και λυπάμαι που τόσους μήνες μετά πρέπει να απαντάμε αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή Τροόδους με τον αυξημένο αριθμό πολιτών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σίγουρα τέτοιες εικόνες «μας λυπούν και σίγουρα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη επιτήρηση».

«Αλλά είναι και στη νοοτροπία μας σαν λαός. Τονίζουμε εδώ και τόσους μήνες την ατομική ευθύνη του καθενός κι όμως είδαμε κατά εκατοντάδες κόσμο και αυτές τις σκηνές στο Τρόοδος. Δεν αντιληφθήκαμε ακόμα τη σημασία του ότι έχουμε κάθε μέρα 30 ανθρώπους που παλεύουν στη ΜΕΘ και κάθε μέρα ανακοινώνουμε τον θάνατο ανθρώπων. Χρειάζεται από όλους να υπάρχει συναίσθηση της κατάστασης», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν θα επανεξεταστεί το θέμα της πρόσβασης στα μονοπάτια της φύσης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα απαγορευτεί μέσω του Διατάγματος η πρόσβαση.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε κάποιες αποφάσεις και θα την πληρώσουν και αυτοί που πραγματικά θέλουν να επισκεφθούν τα μονοπάτια της φύσης, λόγω της συμπεριφοράς μιας μικρής μερίδας πολιτών», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!