Ρεαλιστικός στόχος για την τριμερή του Σαββάτου θα είναι μια ανασκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων και ο καθορισμός της επόμενης συνάντησης μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές μετά τις 19 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκτιμά από τη συζήτηση που είχε με τον ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι εντός Νοεμβρίου θα γίνει αυτή η διευρυμένη συνάντηση με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την συνάντηση που είχε με τον κ. Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
«Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση η οποία στηρίχθηκε σε τρία θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν οι ευχαριστίες του ΓΓ ΟΗΕ για τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει με τον ανθρωπιστικό διάδρομο Αμάλθεια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μόλις την Τρίτη παραδόθηκαν 1.000 επιπλέον τόνοι βοήθειας που έφυγε από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Μέχρι σήμερα είμαστε στις 25.000 και η έκκληση και του ΓΓ -γιατί αυτό γίνεται σε συνεργασία με τη UNOPS- είναι να συνεχιστεί να εντατικοποιηθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ειδικότερα αυτή τη στιγμή που φαίνεται ότι από άλλα σημεία και από την Ιορδανία και από την Αίγυπτο φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα για την απρόσκοπτη παροχή. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τη βοήθεια μας», ανέφερε.
Το δεύτερο θέμα της συζήτησης σύμφωνα με τον Πρόεδρο ήταν η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο ΓΓ ΟΗΕ ως Ευρωπαίος αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής της αποστολής και συμφωνήσαμε ότι κατα τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας θα εργαστούμε έτσι ώστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών με την ΕΕ, αλλά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο σημερινό διεθνές σκηνικό».
Το τρίτο θέμα, είπε, ήταν το Κυπριακό, όπου ευχαρίστησε τον ΓΓ ΟΗΕ «για τη δέσμευση του εν μέσω δύο πολέμων». Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο ΓΓ ΟΗΕ «είναι δεσμευμένος στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών».
«Θα έχουμε την συνάντηση το Σάββατο και όπως αντιλαμβάνεστε η σημαντικές εξελίξεις που ευελπιστούμε να προκύψουν θα είναι η επόμενη διευρυμένη να είναι εντός φθινοπώρου, της οποίας θα είναι η ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραντ Μοντανά και στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.
Ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την κάθοδο στην Κύπρο του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ένας πολύ στενός του συνεργάτης και προσωπικός του φίλος με τον οποίο θα εργαστούμε και προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προς τον μεγάλο στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο ρεαλιστικός στόχος για την τριμερή του Σαββάτου θα είναι μια ανασκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων και ο καθορισμός της επόμενης συνάντησης μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές μετά τις 19 Οκτωβρίου».
«Εκτιμώ από τη συζήτηση που είχα με τον ΓΓ ΟΗΕ ότι εντός Νοεμβρίου θα γίνει αυτή η διευρυμένη συνάντηση με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και στο ενδεχόμενο να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά την κατάσταση θέτοντας πιο ακραίες θέσεις στο τραπέζι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «το ενδεχόμενο να το πράξει-βλέπω και τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Τατάρ στις οποίες δεν πρόκειται να απαντήσω και να εμπλακώ με οποιονδήποτε τρόπο, ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της προεκλογικής εκστρατείας της κατεχόμενης περιοχής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «ότι και να αναφέρει ο κ. Τατάρ θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, μαζί στα ενωμένα Έθνη, παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων, τόσο ο ΓΓ ΟΗΕ όσο και ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης απάντησε και στον κ. Τατάρ και στον κ. Φιντάν και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία οι απαντήσεις να είναι από τρίτα μέρη για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, η οποία δεν μπορεί να ξεφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν εμπλεκόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο στην εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Από εκεί και πέρα ξέρουμε πολύ καλά τι επιθυμούμε, ποιος είναι ο στόχος μας, ποια είναι η επιδίωξη μας και ο καθένας και εμείς συμπεριλαμβανομένων κρινόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τον Πρόεδρο στη συνάντηση συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος πρέσβης Μαρία Μιχάηλ, ο Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Δώρος Βενέζης. Στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήταν παρούσα η προσωπική απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Ακολουθεί γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.