11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 21:33

Βουλή: Νoμοσχέδιο για προστασία από καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Στην προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή που συζητείται από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής με στόχο την ψήφισή του το συντομότερο από τη Βουλή.

Σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής που συζήτησε το θέμα και στην οποία συμμετείχε η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, είπε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο ενοποιεί εφτά διαφορετικούς νόμους που έχουν να κάνουν με την προστασία του καταναλωτή. “Το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό. Στην παρούσα φάση έγινε κατ` άρθρο συζήτηση, συζητήθηκαν αρκετές λεπτομέρειες που έχουν να κάμουν με το νομοσχέδιο καθώς επίσης και κάποιες σημαντικές πιθανές τροποποιήσεις”, ανέφερε η κ. Πηλείδου.

Πρόσθεσε πως “ως Υπουργείο δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο όσο πιο σύντομα για να μας δώσει τα εργαλεία ως Υπουργείο και ως Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους καταναλωτές από κακές πρακτικές”.

Ερωτηθείσα αν οι καταναλωτές θα προστατεύονται και από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους και είναι και ένας από τους λόγους που θα ήθελαν να ψηφιστεί ο νόμος το συντομότερο.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε πως “προχωρήσαμε σήμερα στην ολοκλήρωση της εξέτασης που αφορά το πολυνομοσχέδιο για τον καταναλωτή και ολοκληρώσαμε τη συζήτηση σε όλα τα σημειώματα που έχουν δώσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της Νομικής Υπηρεσίας”.

Ανέφερε πως όσες παρατηρήσεις έχουν εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία και από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως άγγιξαν το θέμα του πεδίου εφαρμογής του νόμου, αν δηλαδή θα εφαρμοστεί για φυσικά πρόσωπα ή και για νομικά πρόσωπα. Σημείωσε πως η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στη διαδικασία διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου ούτως, ώστε να καλύπτει και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μέχρι 10 άτομα προσωπικό. Ανέφερε πως θα πρέπει και αυτές να προστατευτούν στα πλαίσια αυτής της νομοθεσίας που αφορά κυρίως καταχρήσεις εκ μέρους εμπορευομένων αλλά κυρίως από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημείωσε πως παρών στην συνεδρία ήταν και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο άρθρο του Συντάγματος και στην ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από οικονομικά πολύ δυνατούς οργανισμούς. Πρόσθεσε πως αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να υλοποιήσει η Επιτροπή.

Ανέφερε πως υπήρξε και η σύμφωνος γνώμη και της Υπουργού και πως ψάχνουν το διαδικαστικό κομμάτι σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία για να μπορέσουν είτε να ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο, είτε να υπάρξει ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για να προστατεύσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την ασυδοσία μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Είπε πως το θέμα της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής αλλά και συγκεκριμένες λεπτομέρειες που αφορούν τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων θα συζητηθούν στην Επιτροπή. Επεσήμανε πως αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική νομοθεσία για τον καταναλωτή και πως εύχεται και ελπίζει ότι θα καταφέρουν όσο το δυνατό συντομότερα το εν λόγω νομοσχέδιο να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

“Αλλάζουν τα πάντα μέσα από αυτό τον νόμο, ο οποίος καλύπτει επτά διαφορετικές νομοθεσίες. Διασφαλίζεται η διευρυμένη προστασία του καταναλωτή από ασυδοσίες εμπορευομένων”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως πλέον η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα πολύ μεγάλα στις εταιρείες που παρανομούν εις βάρος καταναλωτή και θα δικαιούται ο καταναλωτής μέσα από αυτή τη νομοθεσία – και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα – να οδηγήσει την υπόθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου”.

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα μπορούν να θεωρηθούν και από μελλοντικούς παραπονούμενους ως δεδικασμένα.

“Άρα ανοίγει επιτέλους η δυνατότητα στους πολίτες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, να προστατευτούν από την ασυδοσία”, ανέφερε.

Σημείωσε πως η πολιτική πρόθεση των μελών της Επιτροπής είναι να προστατευτούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο ή με μια ξεχωριστή ρύθμιση νομοθετική που θα πάει ταυτόχρονα στην Ολομέλεια να ρυθμίζεται αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

Ανέφερε πως υπάρχει πολιτική βούληση για να υπάρξει αυτή η προστασία και από την Υπουργό, και από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις .

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη πως η Επιτροπή εξέτασε σήμερα το αίτημα της Κυβέρνησης για την έκδοση γραπτής συγκατάθεσης για τον επαναδιορισμό των μελών του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου.

Ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό του Χρίστου Μαυρέλλη, του Φειδία Πηλείδη, της Κλέας Παπαέλληνα Χατζηστεφάνου και του κ. Δημήτρη Δημητρίου, ανέφερε.

O Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε πως “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μεταφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών η πρόνοια του κανονισμού η οποία διασφαλίζει τη δυνατότητα σε καταναλωτές να εγείρουν αγωγή ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για αποκατάσταση και/ή καταβολή αποζημίωσης, “αυτό δηλαδή που ως κόμμα φωνάζαμε εδώ και χρόνια για να προστατευτούν κυρίως οι δανειολήπτες από τις καταχρηστικές ρήτρες”.

Επίσης σημείωσε με ικανοποίηση τη θέση της Υπουργού Εμπορίου ότι αντιμετωπίζει θετικά την εισήγηση για προσθήκη και νομικών προσώπων στον ορισμό του καταναλωτή, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί η νομοθεσία να εφαρμόζεται για όλες τις νομικές οντότητες, ίσως μόνο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, υπογράμμισε τη σημασία του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών σε σχέση με καταχρηστικές ρήτρες που υπάρχουν σε δανειακές συμβάσεις και στην ευχέρεια του καταναλωτή να αντιμετωπίσει με τη νομοθεσία αυτή τις καταχρήσεις των τραπεζών.

Ανέφερε πως έχουν ζητήσει τη συμπερίληψη στον όρο του καταναλωτή και των νομικών προσώπων που λειτουργούν ως μικρές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει αν βρει τους νομικούς και τεχνικούς όρους ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!