28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 | 16:14

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Έναρξη νέας κλινικής μελέτης για έγκαιρη πρόγνωση και πρόληψη της άνοιας από το ΙΝΓΚ

Με την 21η Σεπτεμβρίου να έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, νόσο η οποία αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη του κλινικού μέρους της έρευνας COMFORTage κατά της άνοιας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων για έγκαιρη πρόγνωση αλλά και πρόληψη της άνοιας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή υγιή άτομα καθώς και άτομα με διαταραχές μνήμης, άνω των 50 ετών. Συνδυάζοντας την πολυδιάστατη κλινική εξειδίκευση του ΙΝΓΚ, οι συμμετέχοντες θα εξετάζονται από νευρολόγο, νευροψυχολόγο, λογοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή και νευροφυσιολόγο. Τα αποτελέσματα των πιο πάνω εξετάσεων θα συγκριθούν με συμμετέχοντες ανά την Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άλλες 7 χώρες διεξάγουν ταυτόχρονα αντίστοιχες  κλινικές έρευνες οι οποίες στοχεύουν στη λήψη εναρμονισμένων δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά αφορούν στo κλινικό και μοριακό προφίλ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων βιοχημικών και μοριακών βιοδεικτών, οι οποίοι θα προσδιοριστούν με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων Βιοπληροφορικής.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μοντέλων υγειονομικής περίθαλψης τα οποία θα επιτρέπουν στους λειτουργούς υγείας να παρέχουν εισηγήσεις στον τομέα της άνοιας καθοδηγούμενες από την προηγμένη έρευνα με βάση το προφίλ του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Το έργο COMFORTage χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Grant Number: 101137301)  και φέρνει κοντά επιστήμονες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, και ερευνητές που εργάζονται σε 39 φορείς μεταξύ 12 χωρών. Ένας από αυτούς, είναι και το ΙΝΓΚ το οποίο ηγείται μιας κατηγορίας κλινικών ερευνών.

Στο πλαίσιο των δράσεων του COMFORTage, το ΙΝΓΚ, έχει συνδιοργανώσει με τον Δήμο Λευκωσίας ημερίδα για ενημέρωση του κοινού για την άνοια. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του ΙΝΓΚ οργανώθηκαν μικρότερα διαδραστικά εργαστήρια με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των απόψεων αλλά και την λήψη εισηγήσεων από ομάδες ατόμων που έχουν δραστηριότητα σχετική με την άνοια, όπως ερευνητές στον τομέα της άνοιας, φοιτητές ιατρικής, φροντιστές ατόμων με άνοια κ.α.

Το ΙΝΓΚ δεσμεύεται να συνεχίσει αντίστοιχες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την άνοια καθώς και για την συμπερίληψη απόψεων από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Αυτές οι δράσεις θα ανακοινώνονται στα κοινωνικά δίκτυα του ΙΝΓΚ.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για την μελέτη,  ή να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 22392847 ή στο email [email protected]. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της κοινοπραξίας https://comfortage.eu/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΥΓΕΙΑΠαγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Έναρξη νέας κλινικής μελέτης για έγκαιρη πρόγνωση και πρόληψη...