34.8 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 | 18:08

Κυβ.Εκπρόσωπος: Προσερχόμαστε στην συνάντηση στη Ν. Υόρκη με την ίδια εποικοδομητική στάση

Προσερχόμαστε στην συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την ίδια εποικοδομητική στάση, με την ίδια διάθεση και ειλικρινή πολιτική βούληση για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως, με στόχο τον ορίζοντα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εμπειρογνώμονες για πυρκαγιές από τις ΗΠΑ, και, ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα διοριστεί νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο πριν από την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι ζήτημα ασφαλώς που αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως αυτός είναι ο στόχος, εξ όσων έχουμε ενημερωθεί, που έχει τεθεί, να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή να διοριστεί αντικαταστάτης του κ. Στιούαρτ».

Σημείωσε ότι, «από την πρώτη στιγμή, ως φιλοξενούσα χώρα, έχουμε συγκατατεθεί στο πρόσωπο το οποίο έχει προταθεί και ασφαλώς αναμένουμε τις διαδικασίες που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και τις επίσημες ανακοινώσεις».

Σε ερώτηση αν ανησυχούν την Κυβέρνηση οι αντιδράσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και η αναφορά του περί ‘τυραννικής νοοτροπίας’, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Βρετανού Βουλευτή από τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου Εμπορίου του ΗΒ στην Τουρκία, για το πιθανό αποτέλεσμα της συνάντηση στην Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων η υπεράσπιση, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας να θεωρηθεί από κανένα ως τυραννική ενέργεια».

Είναι ακριβώς το αντίθετο, σημείωσε. «Είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι η αποκατάσταση του δικαίου και είναι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «αυτό πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τα διπλωματικά διαβήματα στα οποία προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή αυτής της παράνομης και απαράδεκτης ενέργειας από πλευράς του Βρετανού βουλευτή».

Πέραν τούτου, συνέχισε, ενόψει της κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κ. Τατάρ τον Σεπτέμβρη, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «ασφαλώς και ο συγκεκριμένος χρονισμός λαμβάνεται υπόψη».

«Είναι γνωστό ότι ενόσω οδεύουμε προς τον Οκτώβριο, όπου θα είναι η διαδικασία ανάδειξης νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, η ρητορική του κ. Τατάρ θα εντείνεται ακόμη περισσότερο», είπε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «εμείς προσερχόμαστε και σε αυτή τη συνάντηση με την ίδια εποικοδομητική στάση, με την ίδια διάθεση και ειλικρινή πολιτική βούληση για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία είχαν συμφωνηθεί τόσο στη Γενεύη όσο και στη Νέα Υόρκη, αλλά κυρίως, και αυτό είναι το πρωταρχικό, με στόχο τον ορίζοντα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Σε άλλη ερώτηση, αν ανησυχεί η Κυβέρνηση για την πιθανή εκλογή Τουφάν Ερχιουρμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, δεδομένων των θέσεων του για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε, ότι «αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε, αυτό το οποίο εμείς επιδιώκουμε, είναι να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και στο τραπέζι των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων να τεθούν τα επιχειρήματα και οι θέσεις της κάθε πλευράς». Πάντοτε, πρόσθεσε, η πυξίδα των διαπραγματεύσεων, είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Και όπως έχει καταστεί σαφές και κατά την τελευταία, πολυμερή από όλους τους συμμετέχοντες στην πολυμερή, πλην ασφαλώς της Τουρκίας και του κ. Τατάρ, είναι ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέκκλιση, καμία απόκλιση από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΚυβ.Εκπρόσωπος: Προσερχόμαστε στην συνάντηση στη Ν. Υόρκη με την ίδια εποικοδομητική στάση