Το κύμα των δασμών που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε τη βραζιλιάνικη βιομηχανία αλιείας απροετοίμαστη.
Με μια ξαφνική αύξηση 50% στους τελωνειακούς φόρους για εξαγωγές θαλασσινών, ολόκληρος ο κλάδος – που εξαρτάται σχεδόν κατά 70% από την αμερικανική αγορά – βλέπει τώρα το μέλλον του να απειλείται.
Η αγωνία για χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι διάχυτη, με τους επαγγελματίες να ζητούν άμεσα μέτρα.
Βραζιλία: Καμπανάκι κινδύνου για 20.000 θέσεις εργασίας
Με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να φτάνουν τα $400 εκατομμύρια ετησίως, ο νέος δασμός μεταφράζεται σε σοβαρό πλήγμα για τις βραζιλιάνικες επιχειρήσεις αλιείας.
«Αυτή η κατάσταση καθιστά την επιχείρησή μας μη βιώσιμη», δήλωσε στο Reuters ο Αριμάρ Φράνσα Φίλιο, επικεφαλής συνδικάτου στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Ο Έντουαρντο Λόμπο, πρόεδρος της Abipesca (ένωση του κλάδου), τόνισε: «Χωρίς χρηματοδότηση, είναι αδύνατον να διατηρηθούν τα αποθέματα, να τηρηθούν συμβόλαια και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, κινδυνεύουν περίπου 20.000 εργαζόμενοι.
Αναστολή δραστηριότητας και έκκληση για έκτακτη χρηματοδότηση
Ορισμένα αλιευτικά έχουν ήδη αγκυροβολήσει, για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή, καθώς η τοπική αγορά αδυνατεί να απορροφήσει πλήρως τα προϊόντα.
Ο κλάδος ζητά τώρα έκτακτη πιστωτική γραμμή ύψους 900 εκατ. ρεάλ (περίπου $165 εκατ.), καθώς και την αναθέρμανση διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η οποία έχει αποκλείσει τις βραζιλιάνικες εξαγωγές ψαριών από το 2017.
Θαλασσινά υψηλής αξίας χωρίς αγοραστές
Ο Ατίλιο Σέρτζιο Λεαρντίνι, συνιδρυτής της Leardini Pescados – ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της χώρας – εξέφρασε την ανησυχία του για προϊόντα υψηλής αξίας όπως αστακός, τόνος και ψάρια croaker:
«Δεν θα υπάρξει ανεργία αύριο», είπε.
«Αλλά σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, κάποιες επιχειρήσεις ίσως σταματήσουν την παραγωγή».
Οι ψαράδες, όπως σημειώνει ο Φράνσα Φίλιο, είναι απελπισμένοι, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα βρουν καταναλωτές πρόθυμους να πληρώσουν τιμές που εξασφαλίζουν σε εκείνους ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
«Δεν είναι στο χέρι μας», πρόσθεσε.
Καλά νέα για τους καταναλωτές – Φθηνότερο το ψάρι στα ράφια
Ορισμένοι, ωστόσο, βλέπουν θετικά τις εξελίξεις.
Ο Μισέλ ντε Ολιβέιρα Φράνσα, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στη Νιτερόι, Ρίο ντε Ζανέιρο, δήλωσε:
«Όσο πιο φτηνά, τόσο το καλύτερο. Η τάση είναι να πουλάμε όλο και περισσότερο».
Πηγή: ΟΤ